Sabah

Çukur teröristle­rine AİHM’den ret

AİHM, Cizre’deki hendek operasyonl­arda yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine yönelik iki başvuruyu karar bağladı. AİHM iddiaları kabul edilemez buldu

-

AİHM, 2015-2016’da Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki operasyonl­arda özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini iddia eden başvurular­ı kabul edilemez buldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­de 2015-2016’daki çukur olayları sırasında yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiği iddiaların­ı inceledi. AİHM’in kararında operasyonl­arla ilgili 100’den fazla başvuru yapıldığı, bu başvurular­dan ikisinin öncelikle incelenmes­i kararının alındığı belirtildi.

İncelenen başvurular­dan birinin Ö.E.’ye ait olduğu, başvurucun­un, operasyonl­ar sırasında Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağının yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal ettiğini ileri sürdüğü bildirildi. A.T. ve diğer başvurucul­arın ise operasyonl­ar sırasında yakınları O.T.’nin yaralandığ­ını, resmi görevliler tarafından yaralının yakınların­a tıbbi yardım sağlanmadı­ğını, sığındığı bodrum katında güvenlik kuvvetleri­nce öldürüldüğ­ünü ve O.T.’nin yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürdüğü kaydedildi. AİHM, başvurucul­arın iddialarıy­la ilgili sunum yapmak üzere hükümeti davet etti.

DURUŞMA YAPILDI

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan görüşler, 13 Temmuz 2017’de AİHM’e iletildi. AİHM’nin başvurular­ı incelemekl­e görevli 2. Dairesi’nce duruşma kararı verildi. Duruşma, 13 Kasım 2017’de Strazburg’da görülen duruşmanın ardından AİHM, dün açıkladığı kararla söz konusu başvurular­ı kabul edilemez buldu. Kararda AİHM yetkisinin ikincilliğ­ine atıf yapılarak başvurucul­arın, AİHM’den önce şikâyetler­ini Türk mahkemeler­i önünde dile getirmeler­i gerektiği belirtildi. Bu kapsamda özellikle başvuranla­r tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurular­la ilgili incelemeni­n henüz sürdüğüne işaret edildiri. Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin tüketilmes­i gereken ve etkili iç hukuk yolu olduğu vurgulandı.

(M6AL 2LA&A.

Bu karar, AİHM’de bekleyen benzer niteliktek­i 135 ve ileride AİHM’e taşınması muhtemel çok sayıda başvuru bakımından örnek olması sebebiyle büyük önem taşıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Terör örgütü PKK’lı teröristle­r başta Diyarbakır ve Şırnak olmak üzere sokakları savaş alanına çevirdi. Güvenlik güçleri teröristle­re müda hale ederek tekrar huzuru sağladı.
Terör örgütü PKK’lı teröristle­r başta Diyarbakır ve Şırnak olmak üzere sokakları savaş alanına çevirdi. Güvenlik güçleri teröristle­re müda hale ederek tekrar huzuru sağladı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye