Sabah

Hal Yasası’nda tehlikeli madde!

- Editör: Barış ERGİN Tasarım: Seçil KAYA

&ahit 7Xrhan

Son dönemde hepimizin gündemi mutfak… Fahiş fiyata satılan patlıcan, biber, domates ve ıspanakla yatıp kalkıyoruz. Hükümet fırsatçılı­ğa son verecek adımları atmaya başlıyor. Belediyele­rin ucuz meyve-sebze satışı, seralar için yeni yatırım planı, tanzim satış modeli ve Hal Yasası getirilece­k çözümlerde­n birkaçı…

Bunlar yeterli mi derseniz…

Elbette, hayır… Hatta bundan sonrası bana göre daha mühim… Umarım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli orta vadede sürdürüleb­ilir tarım politikala­rını devreye sokacak, üretim planlaması yapıp, teşvik edecek, ithalatçıl­ık zihniyetin­e son verecek stratejik planlamaya kafa yoruyordur. Yoksa, yeniden aynı çıkmaza girmemiz kaçınılmaz olur.

Neyse bu konulara uzun uzadıya daha sonra eğilirim. Bugün Ticaret Bakanlığı’nın Hal Yasa Taslağı’yla ilgili birkaç hususa dikkatiniz­i çekmek istiyorum.

21 maddelik kanun taslağı, eski sistemin yüklerinin devre dışı bırakılmas­ını içeriyor. ‘Üretici-komisyoncu-tüccar-tüketici’ zinciri, ‘üretici-tüccar-tüketici’ denklemine dönüşüyor. Hal’ler modernize ediliyor, kalite standardı ve hijyen geliyor. Üretim ve tüketim bölgesi hallerinde laboratuva­rlar, soğuk hava depoları, otoparklar, atık depolama alanları kuruluyor. Hal sayısı 174’ten 30’a iniyor. İzinler belediyele­rden bakanlığa geçiyor. Sebze-meyvenin toptan alım-satım ve sevkiyle ilgili sistem kuruluyor. Üreticiler­in kooperatif­leşmesi sağlanıyor. Üretici örgütlerin­e stopaj avantajı getiriliyo­r. Toptancı Hali’nde satılan maldan yüzde 1, dışında satılandan yüzde 2 oranında alınan rüsum kalkıyor.

Buraya kadar her şey çok güzel… Ancak taslakta dikkatimi çeken bir husus var. Biliyorsun­uz, geçmişte Hal’ler belediyele­rin uhdesindey­di. Eski yasada, belediyele­r Hal yerlerini yap-işlet, yap-işletdevre­t ve üst hakkı tesisi modelleriy­le gerçek ve tüzel kişilere devredebil­iyordu. Bu pek de uygulanmad­ı. Yeni taslakta toptancı Hal’leri anonim şirketler tarafından kurulacak. Yani özel sektör eliyle… Bakanlığın Hal kuruluşlar­ında TOBB, TESK, TZOB gibi kamu kurumu niteliğind­eki meslek örgülerini görevlendi­rme yetkisi var. Bu kuruluşlar­ın payının yüzde 51’den az olamayacağ­ı da taslakta belirtiliy­or. Fakat bu şirketler halka arz olursa yüzde 51 şartının aranmayaca­ğı söyleniyor.

İşte bana sorarsanız asıl tehlike de burada… Kamunun tamamen devreden çıkıp bu işin özel sektörün insafına bırakılmas­ı yarın öbür gün başımızı yeniden ağrıtabili­r. Tekelleşme­ye neden olup, dövizle kiralamala­ra veyahut haksız rekabet ortamına neden olabilir. Velhasıl, komisyoncu­nun arpasını keserken yeni arpalıklar yaratmayal­ım! Kamu işin ucunda kalsın..

Dilek GÜNGgR

SON NOKTA

dilek.JunJor#sabaK.com.tr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye