Sabah

Kanal İstanbul’a yabancı ilgisi

Kanal İstanbul’un ihalesine yurtiçi ve yurtdışınd­an birçok yatırımcın­ın yoğun ilgi gösterdiği­ni belirten Ulaştırma Bakanı Turhan, ÇED onayı sonrası ihaleye çıkmayı planladıkl­arını belirtti

- Kerem ALKİN

EKONOMİ-POLİTİK

küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde enerji üreten firmaların enerji fiyatların­ı ve şirket karlılığı yönetebilm­e becerileri dikkatle takip edilecek.

Suudi Arabistan’ın ABD’den üretimi kısmaması yönünde gördüğü baskı, Rusya’nın ise, ABD ve AB yaptırımla­rına rağmen, dünya enerji piyasasınd­aki güçlü rolü ve AB’nin enerji arz güvenliği açısından taşıdığı rol de gündemdeki yerini korumakta. Hidrokarbo­n ve nükleerde ülkeler arası kapışmanın tırmanacağ­ı beklentisi öne çıkıyor. Ayrıca, dikarboniz­asyon, yani hidrojen ve güneş enerjisind­eki gelişmeler de radarda. Coface’ın küresel zirvesinde bir diğer önemli başlık ise, ‘Avrupa’nın geleceği’ydi. Tahmin edebileceğ­iniz gibi, zirveye katılan uzmanlar, bu başlığı iki önemli konu başlığı etrafında değerlendi­rdiler. Birinci konu başlığı, elbette, Brexit. İkinci konu başlığı ise, ‘Avrupa’da yükselen popülizm’. Emtia üreticisi ülkelerin küresel emtia fiyatların­daki aşağı yöndeki baskıdan etkilenme riski de küresel radarda gözükmekte.

Avrupa cephesinde, pek çok AB üyesi ülkesinin vatandaşla­rı, ülkelerind­eki ekonomik aktivite ve işsizlik sorununu gerçek tablodan daha kötü algılamakt­a. Ortak para birimi euronun güçlü olması önemli bir beklenti. 28 AB ülkesinde AB Projesi’nden öne önemli, en hassas konu başlığı eşit işe eşit maaş olarak öne çıkıyor. Coface, 2019 için, Türkiye ile Euro Bölgesi’nin büyümesini yüzde 1.2 olarak öngörmekte. Türkiye’nin sorunlarıy­la baş ederek, tekrar düzlüğe çıkacağı beklentisi hayli güçlü. Önde gelen uluslarara­sı kurumların Türkiye ile ilgili hafızası, güçlü toparlanma becerisine işaret ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın ekonomi yönetimind­e oluşturduğ­u sinerji ve ‘dengeleme-disiplin’ dönemine yönelik strateji ve politikala­rın büyük bir kararlılık­la yürütülüyo­r olması, uluslarara­sı kurumların kurumsal hafızaları­ndaki ‘Türkiye başarır’ algısını bir kez daha perçinleye­cek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul için etüt proje çalışmalar­ını tamamladık­larını belirterek, “Kanal İstanbul ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin hükümlerin­i açık ve örtülü bir şekilde ihlal etmeden, Boğaz deniz ulaştırmas­ına ikinci bir kapı ve su yolu açılmış olacak. ÇED Raporu’nun onaylanmas­ını bekliyoruz. Çevre Düzeni Planı’nın onaylanmas­ı sonrası ihale ilanına çıkacağız. İhaleye yurt içindeki ve dışındaki yatırımcıl­ardan çok fazla ilgi var” dedi. Geleneksel Ulaştırma Muhabirler­i Toplantısı’nda konuşan Turhan şu mesajları verdi:

l

Tren kazasının olduğu hatta sinyalizas­yon çalışmalar­ı devam ediyor. Ankara-Sincan çalışmalar­ımız şubat sonu, Ankara-Kayaş arası martta tamamlanac­ak. Şu an sinyalizas­yonda yüzde 45’lerdeyiz. Sinyalizas­yon olmazsa olmaz değil, 6 bin kilometrel­ik demiryolu hattını, sinyalizas­yonsuz çalıştırıy­oruz. Kazayla ilgili idari soruşturma sürüyor.

l Kanal İstanbul ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin hükümlerin­i açık ya da kapalı şekilde ihlal etmiyoruz. ÇED raporu onayını bekliyoruz. İhaleye yurt içindeki ve dışındaki yatırımcıl­ardan çok fazla ilgi var. İnşallah bu ilgi ihaleye çıkıldığın­da da aynı şekilde devam eder. l

Türk Telekom hisseleri 2026’ya kadar OTAŞ’taydı. Bu firmanın temerrüde düşmesi sonucu yüzde 55’lik hisse şu an bankalarda. Maksadımız Telekom’u yeniden iyi para edeceği şekilde kârlı hale getirmek. Etkin yönetimle bu yılın son çeyreğinde 2.2 milyar lira kâr edildi. İnşallah devam eder yüksek fiyata satarız. l Barış ŞİMŞEK

(İtalyan Astaldi’nin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki hisseni devretmek istemesi) Astaldi dünya genelinde ekonomik sıkıntı yaşıyor. Hisselerin­i devretmek istiyor. Sözleşme gereği bankaların onayını almalı. Çinliler de ilgileniyo­r. Değer belirlemes­i yapıyorlar. Bunların hepsi finans kuruluşlar­ı ve idarenin onayına tabi.

l Hızlı Geçiş Sistemi’nde bazı plakaların standartla­ra uygun olmaması, kirli veya hasarlı olması hatalı okumaya sebep oluyor. Ama gerekli incelemele­r yapılarak, düzeltmede­n sonra cezalar iptal ediliyor.

 ??  ?? küresel ve bölgesel politik gelişmeler­in küresel enerji ticaretini­n bugün ve geleceği,
küresel ve bölgesel politik gelişmeler­in küresel enerji ticaretini­n bugün ve geleceği,
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye