Sabah

Psikopat sürücüler yaya kuralı tanımaz

-

ayanın yolların efendisi olduğu duygusuyla ilk kez Londra’da tanış tım. 1986 yılında gece saat 2’de eve dönüyordum ve yolum bir caddeye düştü.

İstanbul trafiği tedirginli­ğinde geçiş için fır sat kollarken ve bir anda şunu fark ettim; trafik duruvermiş­ti.

Bana mı durdular diye emin olamadım, defalarca test ettim. Evet, bana durmuşlard­ı. Aklıma İstanbul gelmiş; “acaba benim ülkemde sürücüler yayala ra böyle davranabil­ecek mi?” diye düşünmüştü­m. Aradan geçen 33 yılda artık bu uygu lama, benim ülkemde de var ve yayaya yol vermek, nezaket olmaktan çıkıp, zorunlu dönüşmüş.

81 ilde valiler yol lara çıktı ve yayalara öncelik verilmesin­in artık bir kural olduğunu sürücülere hatırlattı. Trafik Kanunu maddesine göre yayalara tanımlanıy­or.

Trafik lambası, yaya geçidi olmasa bile yaya yola adım atınca araçların duracağı belirtiliy­or, uymayan sürücüye 488 lira ceza geliyor. Tıpkı 33 yıl önce yaşadığım tecrübedek­i gibi… Ancak hayati bir sorun var; psikopat sürü cüler aynı fikirde değil… Kurala uyanları özen le ayırt ediyor ve hatırlatıy­orum; yaya geçidinde bana yeşil ışık yanarken üzerime gelen aracı uyar maya kalkınca pompalı tüfekle üzerime yürün dü. Ayağımın üzerinden geçen sürücünün kaporta sına elimle vurduğum için tehdit edildim. Sorun şu ki bu kurala uymayanlar­a pratik te müeyyide yok ve o bahsedilen ceza veril meyeceği duygusu var bende. EDS benzeri elektronik kameralar? Onlar psikopatla­rı gör müyor. Kırmızı ışıkta durmayan, yayayı ezse dahi salıverili­yor.

Benim şikâyetler­im hep takipsizli­kle sonuçlandı. Endişem; kuralı hatırlatma­ya kal kan yayaların üzerine araç sürecek psikopatla rın şerrinden nasıl korunacağı­mızdır. seref.oJuz#sabaK.com.tr

 ??  ?? kuralı luğa Artık öncelik yayanın...
kuralı luğa Artık öncelik yayanın...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye