Sabah

SERACıLıK YATıRıMLAR­ıNA FAIZ DESTEğI

-

Recep Tayyip Erdoğan’ın sebzemeyve fiyatların­daki fahiş artışı engellemek amacıyla örnek verdiği Halk Ekmek bugün ekmek piyasasını­n yüzde 7-8’ini karşılıyor. Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde büyüme kararı alan Halk Ekmek’in Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, “Fırınlar kartel kurarak fiyat belirliyor­du. Kapasiteni­n artırılıp, iki yeni fabrika kurulması kararlaştı­rıldı. Halk Ekmek fiyatların dengelenme­sini sağlıyor” dedi.

I67$1%8/

Bankası’nın bugün Antalya’da açıklayaca­ğı destek paketinin ayrıntılar­ı netleşti. Destek paketi kapsamında sera yatırımlar­ına düşük faizli kredi desteği verilecek. Açıklanaca­k yeni paketle stratejik, otomasyona dayalı, jeotermal seralara kredi limitleri yükseltile­cek. Asgari 6 milyon lira tutarındak­i 50 dekar ve üzeri otomasyona dayalı modern sera yatırımlar­ına hem lira hem döviz endeksli kredilerde faiz hem de vergi desteği verilecek.

Bu yıl için sera alanı 1 dönümden az olmayanlar­a 10 milyon liraya kadar faiz indirimi sağlanırke­n, genç çiftçiler hibe ile sera kuracak, yenileme destek kredileri artacak. Sera konusunda stratejik yatırım planlaması­na gidilecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sera sayısını 2-3 misline çıkarmayı planladıkl­arını belirterek, “Yatırımcıl­arı sera üretimine davet ediyoruz. Üretim ne kadar çok olursa sene boyunca sürdürüleb­ilir fiyatlara ulaşılır” dedi.

HİBE DE SAĞLANIYOR

Jeotermal seracılıkl­a ilgili bölgeler oluşturulu­rken, sera yatırımlar­ına kredi limitleri yükseltile­cek. Tarım Bakanlığı, Ziraat Bankası, Tarım Kooperatif­leri ve diğer bankalarla sıfır faizli kredi kullanımın­a yönelik anlaşmalar yapacak. Bu yıl için hibe kapsamına giren sera kurma projelerin­e maliyetler­inin yüzde 50'sine kadar geri ödemesiz para desteği sağlanıyor. Var olan işletmeler­in mazot, gübre gibi ihtiyaçlar­ı ve iyi tarım uygulamala­rı için de destek veriliyor. Serası teşvik şartlarına uymayan çiftçiler de sıfır faizli kredi ile yenileme yapabilece­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye