Sabah

O halde CHP=HDP diyebilir miyiz?

-

Geçtiğimiz gün Meclis Genel Kurulu’nda CHP’li milletveki­lle riyle $k Partililer arasın da yaşanan sözlü kavganın nedenini bir hayli ilginçti.

CHP’nin grup yönetici leri, HDP’yi PKK ile eşitle yen söylemeler­e çok sinirlen mişlerdi. Öyle ki o anda genel Kurulda olan H'Pªlilerden bile önce Ak Partililer­le kavga ya tutuştular.

CHP’lilerin iti razlarını genel olarak şöyle özet lemek mümkün:

“H'P PKK söylemi yan lıştır. Çünkü söz konusu milyonlar

ca oy almıştır. Ve Mecliste temsil edilmekted­irler.”

Çok eskiden bahsetme yeceğim. Bir partinin kapa tılıp başkanın da asıldığı 27 Mayıs hukuk katliamını yıllar ca “bayram” diye kutlamala rından dem vurup “hayırdır sen CHP” falan demeyece ğim.

CHP’nin parti kapatma lar konusundak­i tavrı hatırla mak için birkaç yıl önce AK Parti’ye kapatma davası açıl ması sürecindek­i işlevini hatırlamak yeterli.

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek’in ağzından dinle yelim:

“%eklenen bir karar dı. Savcı görevini yapı yor. Bu davanın esası ile özüyle ilgili bir karar değil. Usulüne uygun yeterli bel geleri bilgileri içeren davanın açıldığını Anayasa Mahkemesi kabul etti. Özellikle AKP çevrelerin ce sanki farklı karar verilebi lir şeklinde izlenim yaratıldı. Normal bir karar.”

★★★

Peki, ne oldu da tek par tili sistemde doğan CHP bir anda siyasi tahammül dersi verecek hale geldi? Ekseninde HDP olan bu tar tışmada, parti kapatma yı anayasa değişikliğ­iyle zorlaştıra­n Ak Parti’ye ders verir hale geldi? Bildiğiniz üzere Cumhurbaşk­anı her fırsat ta “suçun şahsiliği” vurgu su yapıyor ve partilerin tüm den kapatılmas­ına ilkesel olarak karşı oldukların­ı açık lıyor.

Cevap malum. CHP, 31 Mart seçimlerin­de HDP ile fiili bir itti fak yaptı. HDP, İzmir’de oldu ğu gibi bazı iller de çok beğendi ği CHP adayları lehine aday gös termiyor. CHP de MHP’nin bile altında kaldığı kimi doğu illerin de yarışa hiç girmiyor. HDP bu ittifakı açık açık ilan ediyor. Ama biliyorsu nuz, tıpkı referandum ve 24 Haziran seçimlerin­de olduğu gibi, ulusalcı ve PKK kar şıtı taban rahatsız olma sın diye CHP bu birlikteli­ği resmen kabullenmi­yor. Hatta zaman zaman sinirle inkâr ediyor.

★★★

Siyaset bu.

Ancak CHP’li yöneticile­r fazla zorlamasın­lar bence.

Zira vekillerin­in açık açık çıkıp “Sırtımızı dayıyoruz” dediği, “Sayın Öcalanları­nın” bile “/istelerini­zi Kandil hazırlıyor. Siz de hiç mi onur yok” diye fırçaladığ­ı HDP’liler bu işe bozulabili­rler.

Öyle ya, HDP’nin kendi si PKK ilişkisiyl­e gününü kurtarıp oy toplarken bu ilişkiyi inkâr etmek CHP’ye mi kaldı?

Aklım başka şeyler de gel miyor değil hani.

Acaba diyorum CHP’liler seçim öncesi iktidara “H'P yasal değilse kapatın kar deşim” restini çekerek ters manuel mi yapıyorlar?

İstedikler­i toplumsal bir dalga yaratıp H''ªyi kapattırma­k, oylarına çök mek ve faturayı da içeride ve dışarıda Ak Parti’ye kes mek mi?

Olmaz olmaz.

 ??  ?? MHOLK ALT,N2K
MHOLK ALT,N2K

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye