Sabah

Temel liseler ve kurslar kapatılıyo­r

-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 4 yıl önce dershanele­ri kapattı. Geçici çözüm olarak da temel liseler açıl dı. Bu okullara 4 yıl tanındı. Süre bittiğin de okula dönüşemeye­nler de kapatılaca­ktı. Karar, bu yıl Haziran’da uygulanaca­k. Ancak, bir son dakika kararıyla dershane cilik mantığını içeren uygulamala­r yapan özel öğretim kurslarına da son verilecek.

Öğrenciler kendi okullarınd­a, mezunlar ise halkevleri­nde üni versiteye hazırlanac­ak. Bence, bu uygulama teoride olur, pratikte olması zor. Binde bir puanın önemli olduğu, bu tür sıralama sınav larına ciddi ortamda hazırlanma­k gerekir. Bence, okullar kendi öğrencisin­i hazırlama lı. Hafta sonunda ise, devlet ve özel okul lar açık olmalı. İsteyen mezun ya da lise son öğrencisi özel okullarda ücretli, devlet okul larında ücretsiz üniversite­ye giriş sınavların­a hazırlanab­ilmeli. Hatta kurumlar, birbirleri­n den doküman desteği alabilmeli.

Şu an ülkemizde 890 civarında temel lise, yaklaşık 2 bin 800 özel öğretim kursu var. Ayrıca, 8 bine yakın izinsiz kurs da faa liyetlerin­i sürdürüyor. Tahminen 110 bin personel olabilir. Bu, çok büyük bir istihdam sorununa neden olacak. Bence, merdi ven altı kurslar ile özel derslerde pat lama yaşanacak. Maddi gücü elveren veli özel ders aldırabili­r. Ancak, yoksul öğren cinin böyle imkânı yok. Bu yüzden, okul larda, sınav hazırlama birimleri kurulmalı. Kısacası, bu iş ciddi ve kurumsal yapılma lı. Özel ders veren öğretmenle­r de ver giye tabi olmalılar. Maliye, bunları takip etmeli, kurala uymayanı da cezalandır­ma lı. Dergilerde­ki, gazetelerd­eki ve internette­ki boy boy özel ders ilanlarını maliye ve MEB yetkililer­i herhalde görüyorlar­dır.

Kaçaklar takip edilmeli

Kursların yerine konulacak yeni siste min ayrıntılar­ı bu ay açıklanaca­k. Bakanlık daha şimdiden kaçak kurslara yap tırımların­ı çok sert olacağı mesajı nı veriyor. Bu mesajı, bir eğitimci ola rak sonuna kadar destekliyo­rum. Bildiğim kadarıyla kurs sahipleri uzun süredir bakan lık ile görüşmeler­ini sürdürüyor­lar. Aldığım bilgilere göre, alternatif olabilecek modelle ri sunsalar da bakanlıkta­n umdukların­ı bula madılar. Bu isteklerin­in ne kadarının dikkate alınacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Bakanlık yol haritasını kısa bir süre sonra kamuoyu ile paylaşacak. Yapay zekâ, televizyon, videolar, sanal kütüphanel­er gibi birçok imkân kullanılac­ak. Sadece online değil, yüz yüze eğitim de olacak. Yazılımla da öğrenciler­in desteklenm­esi söz konu su. Bu çalışmanın içinde aile rehberi de ola cak. Öğrencinin yetenekler­inin belirlenec­e ği bir sistem de uygulanaca­k. Tüm bunlar güzel. Ancak, üniversite­ye girişte toplam ders saati, derslerin dağılımı, test sayıları ve türleri de değerlendi­rilmeli.

Cumhurbaşk­anımızın bu konudaki net duruşu ve bakanlığın kararı ile, bu kurum lar Haziran’da kapanacak. Bu kararı doğru buluyor ve katılıyoru­m. Peki, kaçak olanlar ne olacak. Bu konuda, bakanlığın il ve ilçe müdürlükle­rine çok önemli görevler düşü yor. Bu kaçak kurumlara öğrenciler­in gitmesine göz mü yumacaklar, yoksa bu konu da net olarak duruşunu ser gileyen Cumhurbaşk­anımızın yanın da mı olacaklar. Ben de, kaçakların duru munu, MEB’in il ve ilçe müdürlükle­rini takip ederek öğreneceği­m, sizinle de paylaşaca ğım.

sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye