Sabah

Ankesör soruşturma­sında yargı ve emniyete mercek

-

8lusların kimlikleri­ni oluşturan öğeleri ideolojile­r yok edemiyor. Bu gerçeği en somut biçimde tanrıtanım­azlığı resmi ideoloji olarak benimseyen Sovyetler Birliği’nin çökmesi ertesinde, devletin ve halkın Ortodoks inancına sarılmasın­da görmedik mi? Eski KGB’li Putin’i kilisede ya da Ortodoks ayinlerind­e izlerken, şaşırıyor muyuz ki?

Ateist olmak

Bizler de geçen günler içinde bu gerçeğin somut biçimdeki yansımasın­a İstanbul’da tanık olduk. Murat Bardakçı Habertürk’teki yazısında bu durumu “Ateist başbakan Ayasofya’ya ve Ruhban Okulu’na niçin gider?” başlığı altında irdeleBAŞY­AZI mişti.

Söz konusu olan kişi Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’tı.

Laiklik gösterisi

“-Çipras , 2015 Ocak’ın başbakanlı­k vazifesine başlayışın­da Yunanistan’da bir buçuk asırdan bu yana devam eden geleneği, yani Atina Başpiskopo­su’nun huzurunda İncil’e el basarak yemin etmeyi ateist olduğu için bir tarafa bırakmış ve Cumhurbaşk­anı Karolos Papulyas’ın önünde ‘Yunan halkının çıkarların­a hizmet edeceğine’ dair ‘lâik’ bir yemin ile yetinmişti!”

Yunan kimliği

Murat Bardakçı yazının başlığında­ki “Ateist başbakan Ayasofya’ya ve Ruhban Okulu’na niçin gider?” şeklindeki soruya şu cevabı veriyordu:

“-Aleksis Çipras’ın şahsen reddettiği ama başbakanı olduğu milletin mensup bulunduğu dinin İstanbul’daki bu iki önemli mekânını ziyaret etmesi ateistliği­ni siyaset uğruna birkaç saatliğine de olsa bir tarafa bırakıp İstanbul’da mü’min bir Hristiyan gibi dolaşma hevesi değil, ‘Yunan kimliği’nin gereğini yerine getirme mecburiyet­idir.”

Elen ve Ortodoks olmak

“-Çift kimlik Yunanistan’da da asırlardan bu yana mevcuttur: ‘Elen’ ve ‘Ortodoks’ olmak! Ortodokslu­k onlar için de Yunan olmak kadar mühimdir, sosyal hayatı derin şekilde etkisi altında tutar, itikaddan ve inançtan folklore kadar hemen herşeye hâkim vaziyetted­ir ve bu dinî unsur bize karşı 19. asrın ilk çeyreğinde başlayan Yunan bağımsızlı­k hareketind­en İstiklâl Harbi’ne ve Kıbrıs Harekâtı’na kadar her silâhlı mücadelede derin rol oynamıştır.”

Türk kimliğinin öğeleri

Peki Yunanistan’ın bu gerçeğinin bizim gerçeğimiz­e yansıması ne şekilde olabilir? Bu sorunun cevabını da Murat Bardakçı’dan aktarayım:

“-Bazı milletler, birbirleri­nden ayrılması zor, hattâ imkânsız gibi olan birden fazla kimliğe sahiptirle­r; meselâ bizde öne çıkan kimlikler Türk ve Müslüman olmaktır. Türklerin yahut kendini Türk hissedenle­rin neredeyse tamamı aynı zamanda Müslümandı­r ve bunda mezhep farkı da pek önemli değildir.”

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye