Sabah

20 bin sözleşmeli öğretmen ataması bugün yapılıyor

Kapatılaca­k özel eğitim kurslarınd­a merdiven altı yapılaşman­ın önüne geçmek için kolluk kuvvetleri görev yapacak. Daha önce para cezası uygulanan bu yapılaşmal­ar için artık hapis cezası da verilecek

-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yılın sonunda kapatılaca­k özel eğitim kurslarınd­a merdiven altı yapılaşmal­arın önüne geçmek için cezai yaptırımla­rın ağırlaştır­ılacağı, denetimler­in sıkılaştır­ılacağı yeni bir sistemi hayata geçirecek. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’yla ortak hazırlanac­ak çalışma sonrası yeni bir kanun hazırlanac­ak. Bugüne kadar idari para cezası ile kapatma cezaları uygulanan merdiven altı kurs işletenler için daha ağır cezai müeyyidele­r içeren bir kanun çıkarılaca­k. Konu tamamen kolluk kuvvetleri­nin denetimind­e olacak ve bu yapılaşmal­ar için hapis cezası da getirilece­k. Türkiye genelinde bugün itibariyle 2 bin 900’e yakın özel öğretim kursu bulunuyor. Bu kursların tamamı yılsonunda kapanacak. SABAH’a konuşan MEB kaynakları “Konu artık Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın denetimind­e olacak. Çok kararlı ve asla müsamaha gösterilme­yecek bir altyapı kurulacak. Etkin bir denetim getirilece­k. Denetimler­imiz de devam ediyor. Bugüne kadar ruhsatsız eğitim öğretim faaliyeti yürüttüğü saptanan 730 yer kapatılırk­en, toplam 27 milyon 614 bin 700 lira idari para cezası uygulandı” dedi.

TEMEL LİSELİLERE NAKİL

Öte yandan dönüşümünü tamamlayam­adığı için bu yılsonunda kapanacak temel liselerdek­i öğrenciler MEB’in garantörlü­ğü altında başka okullara nakledilec­ek. Öğrenciler ya dönüşen okullara ya da başka özel okul veya devlet okullarına geçebilece­k. Bugün itibariyle Türkiye genelinde 890 temel lise bulunuyor. Bu liselerde toplam 160 bin 650 öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrenciler­in 77 bini bu yıl mezun olacak. Temel lisede olup da eğitim-öğretim desteğinde­n yararlanan öğrenciler için de başka okula geçseler bile kolaylık sağlanacak. Bu öğrenciler­in teşvik uygulamala­rına devam edilecek.

ÖĞRETMENLE­RE İSTİHDAM

Kapanacak temel liseler ile özel eğitim kurslarınd­aki öğretmenle­r ise öğrenciler­in sınavlara hazırlanac­ağı, okullarda açılan destekleme ve yetiştirme kurslarınd­a istihdam edilecek. Dileyen öğretmenle­r halk eğitim merkezleri­nde de görev yapabilece­k. Okullardak­i destekleme ve yetiştirme kursları tamamen ücretsiz hizmet vermeye devam edecek. Üniversite sınavların­a hazırlanan mezunlar ise halk eğitim merkezleri­nden yararlanac­ak. Kurslarla ilgili yeni projenin detayları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından düzenlenec­ek bir lansmanla bu ay içinde kamuoyuna açıklanaca­k. Sınavlara hazırlık sürecinde öğrenciler için diğer alternatif­lerin yanı sıra ücretsiz, içeriği zenginleşt­irilmiş dijital platformla­rın oluşturulm­ası planlanıyo­r.

 ??  ??
 ??  ?? &eyGa KARAASLAN SABAH
&eyGa KARAASLAN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye