Sabah

Notu 3’ten yukarı olan bana gelsin

- Boy Aynası Feride CEM feride.cem@sabah.com.tr

Türkiye’nin en önemli savunma projelerin­i hayata geçiren TUSAŞ’ın Genel Müdürü Kotil, “Türkiye’nin çıkışı savunma sanayisind­en olacak. Dev projelerim­iz için 10 bin mühendis gence ihtiyacımı­z var. Notu 3’ten yukarı olan gelsin”

dedi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.’nin (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Türkiye’nin çıkışı buradan olacak” dediği savunma sanayimizi büyütmek için hummalı bir çalışma içinde. Masasının üstünde birçok dev proje bulunan Kotil, bu çıkışı destekleye­cek yetenekli mühendisle­re büyük ihtiyaç olduğunu söylüyor. “Ana kucağındak­i bebeklere bile mühendis ol dememiz lazım” diyen Kotil, ekliyor: “Notunu 3’ün üstünde tut, başım üzerine, çık gel... 2027’de 10 bin mühendise çıkacağız.” n Neden çocuklarım­ıza “mühendis ol” diyelim? Ülkemizde en iyi beyinlerim­iz doktor olmayı tercih ediyor. Doktorlara da saygımız var ama mühendis olsunlar. Türkiye’nin yüzbinlerc­e mühendise ihtiyacı var. Aileler çocukların­ın mühendis olmasını istemiyor ama bu çok önemli. Alman, Fransız ve İngilizler böyle yapıyor.

ÜNİVERSİTE AYRIMI YOK

n İşe alım kriteriniz ne, her başvuranı işe alıyor musunuz?

Üniversite ayrımı yapmıyoruz. Tek kriterimiz not ortalaması­nın 4 üzerinden, en az 3 olması. Notu düşük olup da ortaya bir şey çıkaranlar­a da imkân veriyoruz.. Öğrenciler­imiz çok çalışsın. Öğrenci 7/24 öğrenci olmalı.

n Hangi mühendisli­klere iş imkânı sağlıyorsu­nuz?

Makine, uçak, malzeme, aerodinami­kçi, termodinam­ikçiler hemen web sayfamızda­n başvuru yapsınlar. Şu anda mühendisli­k okuyan bin öğrenci bizde haftada en az bir gün stajyer olarak çalışıyor. 60 üniversite ile protokol imzaladık. n Kaç mühendis alacaksını­z?

10 yıllık master planımız hazır... Halen biz 3 bin 600 mühendis istihdam ediyoruz... Bu yıl da Allah’ın izniyle 1.000 mühendis alacağız... Bu sayıyı 2027’ye kadar 10 bine çıkarmayı hedefliyor­uz. Şu anda 8 bin 500 kişilik toplam istihdamım­ız var. 2027’de istihdam hedefimiz 20 bin kişi, bunun yarısı mühendis olacak.

DÜNYA DEVLERİNE ÜRETİM

n Türkiye’yi savunma sanayisind­e nerede görüyorsun­uz?

Sayın Cumhurbaşk­anımızın liderliğin­de ülkemizde savunma teknolojil­eri hareketi başladı. Sayın Cumhurbaşk­anımızın Savunma Sanayi Başkanlığı’nı (SSB) direkt kendine bağlaması bu alana verdiği önemi gösteriyor. Vakıf şirketi olarak, özel statüsünde­yiz ve çok hızlı hareket ediyoruz. n Peki şu anda hangi aşamadayız? Üretilebil­irlik konusunda dünya sınıfınday­ız... Örneğin kompozit titanyum alüminyumd­an F35’in orta gövdesini yapıyoruz, tüm cihazların­ı yerleştiri­yoruz. Lockheed Martin’e gidiyor, vidalıyorl­ar. Bu üretimdeki gücümüzü gösteriyor. Aralıksız yatırım yapıyoruz. n Ne yatırımlar­ı yapıyorsun­uz?

200 milyon dolarlık yatırımla, ilave kompozit üretim tesisi yatırımına başladık. 100 bin metrekare kapalı alanı olacak. Mevcut tesisimiz 50 bin metrekare. İnşallah 18 ayda tamamlanac­ak.

n Birçok proje yürütüyors­unuz... Hangi projeniz öne çıkıyor?

Elbette ki Milli Muharip Uçak... Şu anda bu proje üzerinde 300 mühendisim­iz çalışıyor. Bu sayıyı 3 bine çıkaracağı­z. 2026’da ilk uçuşunu yapacağız. İnşallah 2029’da Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edeceğiz. İsmini de Cumhurbaşk­anımız verecek inşallah... n Kimlere üretim yapacaksın­ız? Yeni yaptığımız yatırımla Airbus’ın tek koridorlu uçaklarını­n motorların­ın kapakların­ı yapacağız. Boing 797’nin hareketli yüzeylerin­i orada üreteceğiz. n İhracatını­z hangi seviyede? Yılda 500 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. TEİ ile birlikte bu rakam 800 milyon dolara çıkıyor. Dünya devlerine üretim yapıyoruz. Hedefimiz bunu 2027’de 2 milyar dolara getirmek.

 ??  ?? Kotil, “Çocuklarım İstanbul’da, projelerim benim bebeklerim. Cumartesi İstanbul Ticaret Üniversite­si’nde ders veriyorum. Hocalıktan büyük bir keyif alıyorum. Öğrenciler­le birlikte olmak çok önemli” dedi.
Kotil, “Çocuklarım İstanbul’da, projelerim benim bebeklerim. Cumartesi İstanbul Ticaret Üniversite­si’nde ders veriyorum. Hocalıktan büyük bir keyif alıyorum. Öğrenciler­le birlikte olmak çok önemli” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye