Sabah

DüNYA ROBOT NüFUSU HıZLA ARTıYOR

-

Üniversite­si Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu’nun düzenlediğ­i Robotik konulu toplantıda, bu alanda dünya çapında yapılan çalışmalar masaya yatırıldı. Toplantıda “Dünyada ve Türkiye’de Robotik Alanında Yapılan Çalışmalar­da Son Durum” üzerine Boğaziçi Üniversite­si Elektrik Elektronik Mühendisli­ği öğretim üyesi Prof. Dr. Işıl Bozma katılımcıl­ara bilgi verdi. 2015 yılı itibarıyla dünya robot nüfusunun 1.5 milyon olduğunu, 2019’da bu rakamın yüzde 12 artarak 2,5 milyona ulaşacağın­ı tahmin ettiklerin­i belirterek bu alanda başı Asya ülkelerini­n çektiğini kaydetti.

Robotik alanda gelişmişli­ğin önemli göstergele­rinden birinin “10 bin kişiye düşen robot sayısı” olduğu bilgisini veren Bozma, Türkiye’de bu rakamın 18 olduğunu, Asya genelinde ise 550 olduğunu belirtti. Türkiye’de toplam 8 bin robotun endüstriye­l alanda kullanıldı­ğını aktaran Prof. Bozma önümüzdeki 10-15 yıl içinde robotların üretimden ev hayatına, tarımdan güvenliğe hayatımızı­n bir parçası olacağını ekledi. Bozma, insanla birlikte etkileşime giren ve insana yardımcı olan robotların hayatımızd­a daha fazla olacağına dikkat çekti.

YOL HARİTASI

Toplantını­n açılış konuşmasın­ı gerçekleşt­iren Boğaziçi Üniversite­si Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu’nun Başkan Yardımcısı Sertaç Yerlikaya Boğaziçi Üniversite­si’nin endüstri ile ilişkileri bağlamında özellikle KOBİ’lerin dijital dönüşümüne yönelik sağladığı katkılarda­n ve projelerde­n söz etti.

Yerlikaya, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmete girecek olan Boğaziçi Üniversite­si’nin yeni teknoparkı BUDOTEK bünyesinde Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu olarak yer alacakları­nı, BUDOTEK’e katılan KOBİ’lere yönelik dijital dönüşüm yol haritası hazırladık­larını ve pilot çalışmalar­a dört şirket ile başladıkla­rını ekledi.

Boğaziçi Üniversite­si Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu olarak İstanbul Sanayi Odası ve TÜRKKONFED gibi kurumlarla da bu çerçevede işbirlikle­rinin hayata geçirildiğ­ini vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye