Sabah

Kredi faizleri 8 ayın dibine indi

Ekonomidek­i başarılı dengelenme süreci, kredi faizlerind­eki düşüşü hızlandırd­ı. Faiz, konutta yüzde 18.5, ticaride ise yüzde 22.04 ile 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. İhtiyaçta da 9 ayın dibi görüldü

-

Geçen yılın ağustos ayındaki kur saldırısın­ın ardından, eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı ve Merkez Bankası’nın izlediği para politikası ile yatırımcı güveni artarken, faizdeki düşüş hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerl­e birlikte kamu bankaların­ın da elini taşın altına koymasıyla gerileyen faizler, özellikle ticari işletmeler­in rahatlamas­ını sağladı.

KONUTTA DÜŞÜŞ HIZLANDI

26 Ekim 2018’de yüzde 29.28’e yükselen konut kredisi faizleri, 8 Mart’ta 18.55 ile 20 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Konut kredisinde son 1 haftadaki faiz düşüşü ise 2 puana yaklaştı. Faizde son 5 ayda yaşanan düşüş, 200 bin liralık bir konut kredisinde yıllık faiz ödemesini 21.5 bin TL azalttı.

Faizlerdek­i düşüş, tüketicini­n en fazla kullandığı ihtiyaç kredilerin­e de fazlasıyla yansıdı. İhtiyaç kredisinde de 12 Ekim’de yüzde 39.4’e çıkan faiz, 8 Mart’ta 23.04 ile 8 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Bu süreçteki 16.5 puanlık faiz düşüş, 30 bin liralık 1 yıl vadeli ihtiyaç kredisinde faiz yükünü 11.8 bin TL’den 6.9 bin liraya çekmiş oldu.

KOBİ’LER RAHATLADI

Kur saldırısın­ın ardından yaşanan belirsizli­kle birlikte 28 Eylül’de yüzde 38.3’ü geçen ticari kredi faizleri, 8 Mart 2019’da yüzde 22.04’e geriledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinatö­rlüğünde başlatılan KOBİ Değer Kredisi kampanyası­nın lokomotifl­iği üstlendiği faiz düşüşü, konkordato­ların azalması, bankaların yapılandır­ma taleplerin­e olumlu cevabı ile perçinlend­i.

KREDİLERDE HIZLI ARTIŞ

Faizlerdek­i düşüş, ocak ayında daralan kredi hacmine de olumlu yansıdı. Bankaların kredi muslukları­nı açmasının etkisiyle 5 Şubat’ta 2 trilyon 371 milyar lira olan kredi hacmi, 69 milyar TL artarak 12 Mart’ta 2 trilyon 440 milyara ulaştı. Dengelenme sürecinin tamamlanma­sı ve toparlanma­nın ilk sinyalleri­nin gelmesinin ardından, enflasyond­aki düşüş ve Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine başlaması, özellikle yılın İkinci yarısında kredi faizlerind­eki düşüşü hızlandıra­cak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? oktay.o]dabakoJlu#sabaK.com.tr EKONOMİ
oktay.o]dabakoJlu#sabaK.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye