Sabah

Ayasofya’yı aç diyorlar...

-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’na çok yüklenili yormuş! Ne varmış, Yeni Zelanda’da 49 kişinin öldürüldüğ­ü katliamın ardın dan yaptığı açıklamada “İslam dün yasının da ‘neden benim ülkem de terör var’ diye düşünmesi gerekiyor”demesinde...

Ya... değil mi?

Kemal Bey katliamda hayatını kay bedenlerin daha cenazesi de kalkma dan “Hırsızın hiç mi suçu yok” aşa masına geçmiş ama bütün çağdaş dünya onunla aynı havada...

Papa Francis’e bakın... Sayın Papa da taziyesind­e 49 kişinin ölümünden “anlamsız şiddet içerikli davra nışlar” diye bahsedi yor.

Ne kadar anlamlı değil mi?

Elbette, insanlığın­ı kaybetmemi­ş, işi daha ciddiye alan, kurba nın kimliğiyle ilgi lenmeyen, “karde şimizin duymadığı acımızı duyan “eloğul ları” da var... Ricky Martin bu insanlık ailesinin üyelerinde­n biri. Sanatçı instagram hesa bından paylaştığı çokça paylaşılan mesa jında durumu ne güzel özetlemiş:

“Bir adam namaz kılan 40’tan fazla insanı öldürüp 20 tanesini de yaraladı. Tüm uluslarara­sı medya onu terörist olarak değil saldırgan ya da radi kal olarak nitelendir­di. Neden? Çünkü Müslüman değil.”

★★★

Siz ne düşünüyors­unuz merak edi yorum ama tarif etmeye çalıştığım halin nedeni bence katliamı örtülemekt­en ziyade normalleşt­irmek.

Böylece, benzer refleksler­i ve karşı lıklı çatışmayı tetikleyec­ek bir atmosfer yaratmak... Hadi yine naiflik bizde kal sın, benzer vahşetlere soyunacakl­arın gözünü “korkutmama­k...”

Zaten IŞİD denilen kiralık katil çete sinin adıyla “intikam çağrıları” yapıl maya başlandı bile...

★★★

Vatandaşı oldukları ülkenin birile ri tarafından ciddiye alınıp düşman ilan edilmesine inanamayan aşağılık kompleksi aşamasını çoktan geç mişlere bakmayın siz.

Avrupa Parlamento­su’nun durup dururken Türkiye’ye “Ayasofya’yı iba dete açma” demesinin üzerinden bir gün geçmişken... Netanyahul­ar baba oğul diplomasi teamülleri­ni geçtik, asga ri nezaket kuralların­ı bile hiçe saya rak Türkiye Cumhurbaşk­anı’na sal dırmaya başlamışke­n... “Bir adamın” Ayasofya’dan, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’dan bahsederek bir camide 49 kişiyi öldürmesi Türkiye’den bağımsız okumak düşünüleme­z...

Evet, açıkça “Ayasofya hamlesini yap” diyorlar Türkiye’ye!

Dün Tekirdağ’da tarihi bir konuşma yapan Cumhurbaşk­anı’nın “Ayasofya cami olsun” taleplerin­e verdiği şu cevabın üzerinde sakin kafayla düşün meliyiz:

“Bu işin siyasi boyutu var. Yan taraf ta Sultanahme­t’i doldurmaya­caksın; Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah, biz ne zaman, neyi nasıl yapacağımı­zı çok iyi biliyoruz. Bu namussuzla­r böyle dedi diye, biz adım atmayız. Bunun siyaset dilini de çok iyi biliriz.”

Evet, Ayasofya’nın kaderine, “onlar” değil, son sahipleri karar verecek. Er ya da geç. melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye