Sabah

‘O ADAYDA HER YOLSUZLUK VAR’

Bosna Hersek’ten gelen 60 Boşnak kadın, atalarının Türk askeriyle omuz omuza vatan savunmasın­da şehit olduğu Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nda duygusal anlar yaşadı Birgül Erken

-

BAŞKAN Erdoğan Çatalca’daki törenle Kuzey Marmara Otoyolu’nu açtı, ardından Gazi osmanpaşa ve Zeytinburn­u mitingleri­nde konuştu. Erdoğan CHP’nin Ankara adayı Man sur Yavaş için “Adamda vergi, senet, her türlü yolsuzluk var. Hesabını veremiyor. Bay Kemal çık, adayının bu karşılıksı­z senediyle ortada dolaştığın­ı sen izah et” dedi.

4.

Uluslarara­sı Kadın ile Barış Her Ses Bir Nefes projesi kapsamında Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nı ziyaret eden 60 Boşnak kadın, şehitlikle­rde dua etti.

Bursa Balkan Kadınlar Derneği (BALKADER) ve 10 kardeş derneğinin organize ettiği “4. Uluslarara­sı Kadın ile Barış Her Ses Bir Nefes Projesi” kapsamında 60 Boşnak kadın, Gelibolu Yardımadas­ı’nı ziyaret etti. 57. Piyade Alayı

Şehitliği ve adadaki şehit de burada olmak Muratovic ve Adisa Likic ifade etti. Bosna tan dolayı mutluluk duyduğunu geldiğini aktaran Likic, Hersek’in Vares kentinden çok zulüm yaşanan bir “Vares, son Bosna savaşında

38 Boşnak sivil öldürüldü. şehir. Buradaki bir köyde zaman çok şey yaşadım. Her Savaşta bizzat ben de bizim savaş yaşanmamas­ı, Allah’a bir daha asla yaşamaması için yaşadıklar­ımızı hiç kimsenin yaşananlar­ın, dua ediyorum. Bosna’da tekrarlanm­a dünyanın hiçbir yerinde sını istemem” değerlendi­rme sinde bulundu.

dalış rekortmeni ve milli sporcu Birgül Erken, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü dolayısıyl­a “Mavilikler­den Ecdada Selam Olsun” temasıyla hazırladığ­ı etkinlikte tek nefeste 104 metre yatay dalış yapacak. Erken, çalışmayı kendi branşların­da şampiyonlu­k elde etmiş 104 minik sporcuyla gerçekleşt­ireceğini belirten Erken, şöyle konuştu: “Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 104 yılı. Ben de 104 metrelik sembolik bir dalış yapmak istedim. Bu dalışı şehir iskelesind­en Nusret Mayın Gemisi’nin bulunduğu iskeleye kadar olan parkurda planladık. Bunun bir amacı Çanakkale mezarlıkla­rını ziyaret eden kadınların son durağı Şehitler Abidesi oldu. Çanakkale Savaşları döneminde Türk askeriyle omuz omuza savaşan ülkelerind­en atalarının da şehitlikle­rini gören Boşnak kadınlar, zaman zaman duygulandı. Ziyaretçil­erden Samira Garankic, bu kadar çok şehidin verildiğin­i topraklard­a bulunmanın çok etkileyici olduğunu söyledi.

Kendilerin­in de benzer savaşlarda­n geçtiğini belirten Garankic, “Ülkemizde Srebrenits­a katliamını yaşadık. Burada her yerde şehitlikle­r, mezarlar var. Bu acıyı anlıyoruz” dedi. Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı Ordusu adına savaşmış çok sayıda Boşnak şehidin kabrini de gördükleri­ni anlatan Garankic, şöyle konuştu: “Çok duygulandı­m ve aynı zamanda hüzünlendi­m. Burada gördükleri­miz tüm grubumuzu çok derinden etkiledi. Zira tüm bunları biz de Srebrenits­a’da, Bosna’daki savaşta yaşadık. Dolayısıyl­a Türk halkının acısını paylaşıyor­uz. Onların cennette olduğunu düşünüyoru­m. Buraya girer girmez çok hoş bir koku hissettim. Biz Türkiye’de barış ve huzur olsun istiyoruz. Biz Türkiye’yi kendi vatanımız gibi seviyoruz. Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu. Burada her daim barış olsun, hiçbir zaman savaş olmasın.” Savaşları’nda Nusret Mayın Gemisi’nin katkısı. O gemi bıraktığı mayınlarla düşman gemilerine geçit vermedi. Boğaza döşediği 26 mayınla adeta düşman donanmasın­ı püskürttül­er. Biz bu etkinliğe 104 minik sporcuyu da dâhil ettik. Voleybol, basketbol ve jimnastik branşların­da şampiyon olan 6-14 yaş arasındaki 104 minik sporcumuz da benimle olacak. Onlar da Çanakkale’nin evlatları olarak böyle bir etkinlikte bulunacakl­ar.” Bunun sembolik bir dalış olduğunu vurgulayan Erken, “Bir rekor denemesi değil. Ben yatay olarak 104 metrelik parkurda şehir iskele- sinden Nusret Mayın’a kadar yüzeceğim suyun altından tek nefeste” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye