Sabah

Avrupa’nın ilk çevreci camisi

Türkiye’nin desteğiyle İngiltere’nin Cambridge kentinde Avrupa’nın ilk çevre dostu camisi açıldı. Cami için Yusuf İslam, 2013’te Erdoğan’dan destek istemiş, 2017’de de teşekküre gelmişti

-

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından finanse edilen, Cambridge Merkez Camisi, ramazan ayında hizmet vermeye başladı. Reuters’ın haberine göre 30 milyon dolara yapılan ve güneş panelleriy­le kaplı cami, bin kişilik bir kapasiteye sahip. Wild World ile Father and Son şarkılarıy­la tanınan, Müslüman olmadan önceki adı Cat Stevens olan şarkıcı Yusuf İslam, cami vakfının hamilerind­en. Reuters’a konuşan Yusuf İslam, Müslümanla­rın iklim değişikliğ­i ile mücadelede önemli bir rolünün olabileceğ­ini düşünüyor: “Cami, yeniden eğitim aldığımız ve evrenle olan uyumu açığa çıkarmak için İslam’ın gerçek doğasının derinine indiğimiz sürecin bir parçası. Çoğu Müslüman bunu unutuyor ve iklim değişikliğ­i ile mücadele için yeteri kadar katkı sağlamıyor.”

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Yusuf İslam 2013’te o dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek cami için finansal destek istemiş, 2017 yılında da yeniden Türkiye’ye giderek Erdoğan’a desteğinde­n ötürü teşekkür etmişti. Caminin bahçesi arındırılm­ış yağmur suyu ile sulanırken yapının hiçbir şekilde karbon salınımına yol açmadığı vurgulanıy­or. Cambridge Üniversite­si profesörle­rinden, Abdal Hakim

Murad olarak tanınan Timothy Winter, “İklim değişikliğ­i ve türlerin yok oluşuna karşı mücadele sadece insanların varoluşunu­n değil, Allah’ın hediyeleri­ne saygı duymak ve bunları korumanın da mücadelesi­dir” dedi.

İngiltere merkezli Müslüman İklim Hareketi grubunun kurucuları­ndan Shanza Ali ise “İslam’ın temel değerlerin­e geri dönülmesiy­le”, Müslümanla­rın iklim değişikliğ­i ile mücadelede etkin bir güç olacağına inanıyor.

 ??  ?? Yusuf İslam
Yusuf İslam

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye