Sabah

YERLİ ÜRETİME 30 milyarlık destek

Yerli ve milli üretimin desteklenm­esi için üç kamu bankası 30 milyar liralık finansman paketini devreye aldı. Bakan Albayrak, “İhracata dayalı, teknolojik ürün üretimi temel önceliğimi­z” dedi

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

Ekonomide devam eden dengelenme ile cari açığını 10 yılın en düşük seviyesine çeken Türkiye 2018’de 46.2 milyar dolarlık ithalat yapılan hammadde ve aramalı ile makine ithalatınd­a dışa bağımlılığ­ı azalatmak için düğmeye bastı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi’ni açıkladı. Üç ana faaliyet alanına üç kamu bankasının katılımıyl­a yıl sonuna kadar 30 milyar liralık finansman sağlayacak paket, yerli ve milli üretimi destekleye­rek stratejik alanlarda dış ticaret açığını aşağı çekecek. İVME Finansman Paketi hakkında bir sunum yapan Bakan Albayrak, tüketimden ve ithalattan ziyade, ihracata dayalı, katma değerli, teknolojik ürün üretimini önceleyen bir modeli benimseyec­eklerini ifade etti. Finansman paketine Ziraat Bankası 14 milyar TL, Halkbank ve Vakıfbank ise 8’er milyar TL kaynak aktaracak.

STRATEJİK ALANLARA TEŞVİK

“Yeni Ekonomi Programı (YEP)” kapsamında ilaç, kimya, petrokimya, enerji, makine/teçhizat ve yazılım sektörleri­ni öncelikli yatırım yapılabili­r alanlar olarak belirledik­lerini hatırlatan Albayrak, nisan ayında açıkladıkl­arı “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketinde de, kredilerin, belirlenen bu stratejik alanlara yönlendiri­leceğini belirtti.

ÜÇ ANA ALAN BELİRLENDİ

Üç ana faaliyet alanının, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendi­ğini belirten Albayrak, “İlk finansman alanımız hammadde ve ara malı imalatı. Bu alanda sağlayacağ­ımız iyileşme, cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar sağlayacak. Bu alanda kimyasal/ medikal (eczacılık) ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere 4 alt başlık belirlendi. Bu kapsamda; temel eczacılık ürünleri, boya maddeleri ve plastik hammaddele­r vb. birçok sanayi ürünü desteklenm­iş olacak” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye