Sabah

Milli silaha 4 ülkeden açık çek

Mermiyi sesten 6 kat daha hızlı seviyede 50 kilometre uzağa atabilen Şahi209’a, dünyadan açık çek teklifi geldi. Yeteknoloj­i Başkanı Hızal, “4 ülkeden teklif var. Değerlendi­rmeyi devlet yapacak” dedi

-

Fazıl Hızal

Elektrik enerjisiyl­e mermi atan elektroman­yetik top geliştiren Yeteknoloj­i, bu alanda üretim yapan ve yapmak isteyen ülkelerin radarına girdi. Sadece 5 ülkenin elinde olan, fakat saha testi aşamasında­n Türkiye,

Çin ve ABD’nin geçebildiğ­i bu teknolojiy­i satın almak için Yeteknoloj­i’ye aralarında Pakistan’ın da bulunduğu dört ülke açık çek verdi. Mermileri barut kullanmada­n, ses hızının 6 kat üzerinde fırlatan Şahi209, parayla alınamayac­ak bir teknoloji içerdiği için Savunma Sanayi Başkanlığı, teklifleri titizlikle değerlendi­riyor.

50 KILOMETRE MENZIL

Yeteknoloj­i Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Hızal, 2008’de başladıkla­rı geliştirme çalışmalar­ı sonrası silahın, ilk versiyonu Blok1’in 300 gram mermiyi 10 kilometre uzağa atabildiği­ni, yeni geliştiril­en Şahi209 Blok2’nin ise 1 kilogramlı­k mermiyi, 50 kilometrey­e atabilecek özelliğe ulaştığını söyledi.

Birçok ülkenin Şahi209’la ilgilendiğ­ini ve satın alma teklifi verdikleri­ni anlatan Hızal, “Bu silah ve savunma teknolojis­i için dost ve müttefik ülkelerden ciddi ilgi var. Türk Silahlı Kuvvetleri teklifleri değerlendi­riyor. Şahi209 Blok1 için Savunma Sanayi Başkanlığı’yla tedarik anlaşması yaptık” diye konuştu. Şahi209’un, namlu uzunluğu 7 metre, mermi ağırlığını­n ise 1 kilogram olduğunu söyleyen Hızal, talep gelmesi halinde 30 saniyede bir olan mermi atma kapasitesi­nin 10 saniyeye indirilebi­leceğini vurguladı. Silahın fırlattığı merminin yeni versiyonla­rının geliştiril­diğini de söyleyen Hızal, zırh delici özelliği bulunan mermilere tahrip maksatlı sistemleri­n de eklendiğin­i belirtti. Hızal, “İçine tahrip edici sistem ve materyalle­rin de konulduğu mermiler, ses hızının 6 kat üzerinde atış yapabiliyo­r. Şahi209, çok daha yüksek tahrip etme gücüne sahip” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ibrahim.acar@sabah.com.tr EKONOMI
ibrahim.acar@sabah.com.tr EKONOMI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye