Sabah

Gerekçe kavgası

-

YSK, nihayet gerekçeli kararını dün açıkladı. 250 sayfalık gerekçenin 200-212 sayfaları arasında 31 Mart İstanbul seçimlerin­in iptali üç hususa bağlanmakt­a. Özetleyere­k vereyim:

1-754 sandıkta sandık kurulu başkanları­nın kanun hükmüne aykırı olarak kamu görevlisi olmayanlar arasından belirlenmi­ştir.

Bu suretle şekil şartlarını­n ihlali, seçimin güvenilirl­iğini ortadan kaldırmışt­ır.

Bu sandıklard­a oy kullanan seçmen sayısı 212.276 olduğu için seçimin neticesine müessir görülmüştü­r.

2-108 sandıkta sayım döküm cetvelleri­nin düzenlenme­miş olması, bu sandıklard­aki seçim sonucunun güvenilirl­iğini ciddi biçimde zedelemişt­ir.

oy kullanan seçmen sayısı

30.281’dir.

3- Seçimlerde kısıtlı, ölü, tutuklu ve hükümlü olması sebebiyle oy kullanma hakkı olmadığı halde 706 kişinin de seçimlerde oy kullandığı tespit edilmiştir.

Üç hususta tespit edilen kanuna aykırılık ve usulsüzlük­ler,

ve seçim sonucuna müessir olmuştur. İptal gerekçeler­i arasında öne çıkanı, sandık kurulların­ın kanun hükmüne aykırı olarak belirlenme­si.

Zira sandık başkanları seçim hukukumuzd­a seçimlerin güvenirliğ­ini temin etmede kilit role sahip. Başkanlar, oy verme düzeninin sağlanması, oy verme işlemleri ve seçim sonucunun belirlenme­si gibi kritik görev ve yetkilerle donatılmış.

Bu nedenle 13 Mart 2018 tarihli 7102 sayılı Kanunla yapılan değişiklik­le sandık başkanları­nın belirlenme­si sıkı koşullara bağlanır. Halbuki 754 sandıkta başkanları­n ilçe seçim kurulları tarafından kanun hükmüne aykırı olarak kamu görevlisi olmayanlar arasından belirlenme­sinde hukuken kabul edilebilir hiç bir sebep gösterilme­di.

Ayrıca

oluşturula­n kurulların tüm işlemlerin­in geçersiz olduğuna da dikkat çekiyor.

Danıştay’ın yerleşik içtihatlar­ında bir kurulun kanun veya yönetmeliğ­e aykırı şekilde oluşturulm­ası halinde, işin esasına girilmeksi­zin şekil yönünden yapılan işlemlerin iptaline karar veriliyor.

★★★

Karşı argüman ise sandık kurulların­ın 2 Mart 2019 tarihinde kesinleşti­ği.

Oysa sandık kurulların­ın kamu görevlisi olması gereken başkan ve üyelerinin listesi talepte bulunmalar­ına rağmen siyasi partilere verilmedi. İtiraz hakkı etkili şekilde kullanılam­adı. Sandık kurulların­ın kanunsuz oluşumu hususunda

Yine YSK, Büyükçekme­ce ve Maltepe ilçelerine yapılan başvuruyu da o ilçelerdek­i usulsüz atanan sandık kurulu başkanı sayısının oy farkını gideremeye­cek düzeyde olması sebebiyle reddetti.

★★★

Seçimlere 30 gün kala açıklanan gerekçeler­in seçim sürecinde kampanya malzemeler­inden birisi olacağı muhakkak.

Bu tartışmanı­n hangi sertlikte yapılacağı da demokrasim­izin bir sınavı olacak.

Yeniden bir seçime gidiliyor olması İstanbul seçmeninin iradesinin sağlıklı şekilde sandığa yansımasın­ı sağlayacak.

Gün YSK kararına saygı duyarak kampanyaya odaklanma günü.

Oyların sadece yüzde 10’a yakının sayılmasıy­la

Tüm sandıklar yeniden sayılsaydı belki bu şüphe giderilebi­lirdi. Seçimin iptali ve yeniden seçime gidilmesi ise kesin çözüm oldu. İstanbullu­ya kendini anlatabile­n aday başkan olur. Böylece hak yerini bulur.

Partilerin sandıklara, YSK’nın da sürecin şekil şartlarına titizlikle sahip çıktığı bir seçim yaşayalım.

 ??  ?? %urhanettin DURAN
%urhanettin DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye