Sabah

Yeni dünya savaşının mazereti İran mı?

- EDIT|R: 2UKaQ 7U5$1 TASARıM: Ulaş (/0$/,

Amerikan Merkez Kuvvetler &(17&20 Komutanı Kenneth McKenzie, dünyanın geçireceği bir sonraki savaşın bölgesel değil, bölgeler arası olacağını söylemiş ve eklemiş: “Sadece &(17&20 veya (8&20 (Avrupa Kuvvetleri Komutanlığ­ı) veya ,1'2 3$&20’un (HintPasifi­k Kuvvetleri Komutanlığ­ı) faaliyet alanında değil, birden fazla böl- gesel muharip komutanlığ­ın faaliyet alanını etkileyece­k.” Alarm zillerini çaldırmaya yetecek bu sözler, ABD saldırganl­ığının önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğinin de göstergesi.

&(17&20 görev bölgesine gönderilen Lincoln uçak gemisi ile 4 nükleer kapasiteli Stratofort­ress B-52 bombardıma­n uçağı ve USS Arlington amfibi çıkarma gemisi de askerî hareketlil­iğin artacağına işaret. Ancak McKenzie’nin sözlerinde­n yola çıkarak gelmekte

olanın bölgeler arası bir savaş olduğunu varsayarsa­k, İran’ın bu savaşta sadece bir durak olacağını da varsaymak gerekir. Zira İran’a yapılan bir müdahaleye Rusya ve Çin’in nasıl tepki vereceğini anlamak için ta Güney Amerika’daki Venezuela için verdikleri tepkiye bakmak bir fikir verebilir.

O zaman da ister istemez, sadece 2018 yılında ABD’ye 323,8 milyar dolar ticaret açığı verdirerek ABD’nin dünya ticaret hegemonisi­ndeki tahtını sallayan Çin’e yönelik ekonomik saldırganl­ık akla Diğer yandan ABD donanması, Çin açıklarınd­aki tartışmalı sularda askerî tatbikatla­rını da sürdürüyor.

Her ne kadar McKenzie, “İran rejimi ile bir savaşın peşinde değiliz ama ortaya çıkacak muhtemel bir duruma karşı koyacak şekilde Orta Doğu’da ve dünya çapında esnek ve teyakkuzda olan bir askeri gücümüz var” dese de ABD’nin askeri agresyonun­u artarak sürdüreceğ­ini ve tüm dünyayı da buna hazırladığ­ını söyleyebil­iriz.

Pentagon’un geçen sene Amerikan Kongresi’ne sunduğu rapordaki, Çin’in Pasifik Okyanusu’nda muhtemelen “ABD ve müttefikle­rine ait hedefleri vurmaya yönelik” tatbigeliy­or. katlar yaptığı ifadesini bu resme ekleyin. Ayrıca

En son ABD Başkanı Trump, Çin’den gelen Rusya ve Çin’in, 297 bin asker ve 1000 savaş 200 milyar dolarlık ürünlere ek vergi koydu. uçağıyla, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Google, Huawei’nin Android lisansını iptal etti. en büyük askeri tatbikat olan Vostok-2018’I Intel ve Qaicomm, Huawei ile anlaşmalar­ını gerçekleşt­irmesini hatırlayın. Önümüzdeki yılsonland­ırdı. Kanada, şirketin sahibinin kızı ve lar soğuk savaştan da daha tehlikeli zamanlara Huawei CFO’su Meng Wanzhou’yu tutukladı. gebe olabilir.

KLOaO NaSOan#VaEaK coP tr SMS +KA yaz ·ye g|nder TL M+

 ??  ?? +LOkO KA3LAN
+LOkO KA3LAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye