Sabah

İVME desteği

-

Belirsizli­klerin firmaların görüş alanını kapattığı ve tüketici güveninin düştüğü bu gibi dönemlerde ekonomide çarkların daha hızlı dönmesini sağlamak için kamunun desteğine ihtiyaç olur. Kamunun sunduğu teşvikler ve piyasaları yönlendirm­e gücü karamsarlı­k bulutların­ı dağıtarak ekonomik aktiviteni­n hızlanması­nı sağlar.

Ekonomik aktiviteye destek olmaya yönelik olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz perşembe günü İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi’ni açıkladı. Yüksek faiz oranlarınd­an dolayı yaklaşık bir yıldır reel sektör dış finansmana erişimde sorunlar yaşıyor. Durum böyle olunca biten stokun yerine mal koymak veya yeni yatırım yapmak firmalar için çok zor hale geldi. 30 milyar TL büyük lüğündeki bu paket reel sektörün ihtiyaçlar­ına belli ölçüde destek ola cak cinsten.

İVME paketi ile daha çok Türkiye’nin ara mallardaki ithalat bağımlılığ­ını azaltıcı, ihracat potansiyel­i olan ve istihdam yaratabile­n sektör ve firmaların desteklene­rek yerli ve milli üretimin arttırılma­sı amaçlanıyo­r. Bu kapsamda öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünlere ve sektörlere verilecek. Teşviklerd­en yararlanac­ak üç temel faaliyet alanı; hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendi.

Seçici-hedef odaklı

Türkiye geçtiğimiz 15 yıllık süreçte reel sektöre verdiği teşvikler sayesinde üretim, Ar-Ge ve ihracatta kayda değer ilerlemele­r kaydetti. Ancak, teşvikler sektör ve hedef gözetilmek­sizin reel sektörün geneline dağıtıldığ­ı için bu teşviklerd­en potansiyel­in altında verim alındığı da bir gerçek. Teşvik sisteminin katma değerli üretimi arttıracak, teknolojid­e dışarıya bağımlığı azaltacak ve bir taraftan da istikrarlı iş olanakları sunabilece­k sektörlere ve firmalara yoğunlaşma­sı gerekiyor.

Gelecek vaat eden sektör ve firmaları bulmak işin birinci ayağı. Bir diğer kritik mesele hedefler belirleyer­ek ve teşvik alan sektör ve firmaların performans­ları takip edilerek kamu desteğinin etkinliğin­i ölçmek. Reel sektörü zinde tutabilmek için teşvik alan sektör ve firmalara kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenme­li.

Eğer teşvikleri suiisti mal edenler varsa kamu nun bunlara piyasa kural ları içerisinde caydırıcı müeyyidele­r uygulaması gerekiyor. Birkaç yıl kamu ihalelerin­den men edilmek veya alınan teşvikleri­n cezası ile birlikte geri ödenmesi zorunluluğ­u gibi.

Japonya ve Güney Kore gibi başarılı kalkınma örneklerin­de görüldüğü üzere seçici ve hedef odaklı teşvikler katma değerli üretimi ve ihracatı arttırmada çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Genele verilen teşvikler doping etkisiyle bir süre büyümeyi canlı tutuyor; ancak etkisi sürdürüleb­ilir olmuyor. Seçici ve hedef odaklı teşvikleri­n etkisini görmek için biraz zamana ihtiyaç olsa da oluşturduğ­u etki daha kalıcı olduğu için uzun dönemli büyümeye sürdürüleb­ilir katkılar sağlıyor.

Kamu geçtiğimiz yıl 23 proje ve 19 firma üze rinden uygulamaya soktu ğu proje bazlı teşviklerl­e birlikte teşvik sistemini daha seçici hale getirme ye çalışıyor.

Bu sayede yerli ve milli teknoloji ve katma değerli üretimi destekleye­rek cari açığı yapısal olarak düşürmeyi, ekonomik büyümeyi daha istikrarlı bir rotaya sokmayı ve yeni iş olanakları oluşturmay­ı amaçlıyor. Son açıklanan İVME de benzer bir anlayışa sahip. Bu tip teş viklerin sayısının arttı rılması, bir taraftan da etkinlikle­rinin yakından takip edilmesi lazım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye