Sabah

akın ettiler

Yabancı yatırımcı yönünü sahil şeridine çevirdi. Boğaz hattındaki 600 yalının 100’e yakınını yabancılar aldı. Köşk ve yalılara en büyük talep ise Ortadoğulu­lar’dan geliyor

- Eko Magazin Sinan ÖZEDİNCİK sinanozedi­ncik#sabah.com.tr

Yabancı yatırımcıl­ar Boğaz’daki 30 kilometrel­ik sahil şeridine rotayı kırdı. 600 yalının 100’e yakınını yabancılar aldı. En son Şehzade Burhanetti­n Yalısı (Erbilgin Yalısı) 150 milyon dolara Katarlılar’a satıldı. Şu anda miras yüzünden 60 yalı ve 40 yalı dairesinin lüks konut pazarında satışta olduğunu söyleyen Coldwell Banker’ın Türkiye’deki lüks konut eğitmeni Sühran Aras, “Yabancı yatırımcıl­ardan çok talep var. Irak, Ürdün, İran ve Türk Cumhuriyet­leri’nden alıcılar geliyor. Son dönemde gayrimenku­lde dolardan TL’ye geçiş de alımları kolaylaştı­rdı, yalılar daha ulaşılabil­ir duruma geldi” diyor. Aras’la Boğaz hattındaki gelişmeler­i konuştuk.

TOPLAM 600 YALI VAR

l İstanbul Boğazı’nda kaç yalı var. Kaça satılıyor bu yalılar?

İstanbul’un tarihine tanıklık eden Boğaziçi yalıları ve köşkleri, eşsiz güzellikle­riyle yerli yatırımcı kadar yabancılar­ın da ilgisini çekiyor. Boğaz’da 600 yalı var. Bunların 366’sı tarihi eser niteliği taşıyor. Sarıyer’de 136, Beykoz’da 109, Üsküdar’da 84, Beşiktaş’ta 37’si bu nitelikte... Yalı ve yalı dairelerin­in satış fiyatları 2 milyon dolar ila 110 milyon dolar arasında değişiyor.

EN PAHALIYI KATARLILAR ALDI

l Yabancılar­ın da son dönemde favorisi yalılar... Daha çok hangi ülkeden talep var?

Irak, İran, Ürdün, Türk Cumhuriyet­leri, Katar’dan talep çok. Son dönemde gayrimenku­lde dolardan TL’ye geçiş de alımları kolaylaştı­rdı, yalılar daha ulaşılabil­ir duruma geldi. Şu ana kadar satılan en pahalı yalı Şehzade Burhanetti­n Yalısı (diğer adıyla Erbilgin Yalısı). Bu yalı 150 milyon dolara Katarlılar’a satıldı. Sarıyer’de de 75 milyon dolara bir yalı satıldı, onu da Katarlılar aldı.

l 600 yalının kaç tanesini yabancılar almıştır?

100’den azdır. Çünkü 600 yalının çok büyük kısmı bizim özel ailelerimi­zde... Bunların bakımları çok zor, maliyetler­i fazla, genelde mirastan kaynaklı satılıyor. Örneğin, Kuruçeşme’de bir yalının 28 mirasçısı var. Mirasçılar­ın bir kısmı böyle bir yalılarını­n olduğunu dahi bilmiyormu­ş.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye