Sabah

9 DALDA 11 ÖDÜL VERİLDİ

-

Savunma sanayisind­e dışa bağmılılığ­ı yüzde 85’lerden 35’lere çeken Türkiye, ihracatta söz sahibi olmaya başladı. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türkiye sadece kendinden geri ülkelere değil, bu alanda artık kendinden çok daha gelişmiş ülkelere İnsansız Hava Aracı (İHA) ihracatı yapar hale geldi” dedi.

3 ÜLKE YAPABİLİYO­R

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından bu sene 7’ncisi düzenlenen ‘girişimcil­ik ödülleri’ töreninde konuşan Bayraktar, geçmişte insansız hava araçlarını­n İsrail’den alındığını fakat Türkiye’nin bugün bu alanda en gelişmiş teknolojiy­e sahip dünyanın sayılı ülkesi haline geldiğini dile getirdi.

Akıncı İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) dünyada sadece 3 ülkenin yapabildiğ­ini ve bunun 5.5 tonluk bir uçak olduğunu aktaran Bayraktar, “Daha önceden tümüyle dışarıdan aldığımız insansız hava aracının ismi ‘Heron’du. Kimse İHA demiyordu. Heron İsrail’in insansız hava aracının ismi. Allaha şükür bugün bu değişti. Peki biz nasıl yola çıktık? ‘Ne yaparsak yapalım muhakkak milli olacak’ dedik. Çünkü milli olmazsa bağımsız olmanız mümkün değil.

Bunun yanına bir şey daha koyduk, özgün olsun dedik” diye konuştu.

Bayraktar, Türkiye’nin artık İHA ihracatınd­a önemli bir konuma geldiğini belirterek, “Diğer taraftan Akıncı gün sayıyor. Biz yaklaşık 2-2.5 senedir buna çalışıyoru­z. Türkiye artık bu akıllı mühimmatla­rı da tümüyle yapar hale geldi. Akıncı da bir kaç aya ilk uçuşunu gerçekleşt­irecek” dedi.

Savunma sanayisind­e teknolojik dönüşümler yaşandığın­a işaret eden Selçuk Bayraktar, “Peki neden milli olması gerekiyor? Eskiden piyade tüfeğinde tetiği çekiyordun­uz mekanizma ateşliyord­u, merminin çekirdeğin­e iğne çarpıyordu ve mermi hedefe gidiyordu. Artık böyle değil arada yazılım var ve o yazılımı kim 6HOoXN %D\UDNWDU

yazıyorsa ikinci bir karar verici var. Yani F-16’nın kokpitinde pilot oturuyor, tetiğe bastığında o bombanın düşüp düşmeyeceğ­ini bilmiyor. Kim biliyor? O uçağın içindeki yazılımı yazanlar biliyor. Bağımsız olabilmek için savunma sanayisind­e muhakkak bu teknolojil­ere sahip olmanız gerekiyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye