Sabah

YAVUZ’UN TüRKLER’LE ILGILI OLUMSUZ

-

Devşirme olarak alınan Hristiyan çocuklar, Türkçe ve İslamiyet’i öğrenmeler­i için Türk ailelerini­n yanına verilirdi. Bu işleme de “Türk’e vermek” denirdi. Tarihçi Hadidî bu hadiseyi şöyle anlatır: “O kullar penc ü yekden kim derilür, Yazup defterle Etrâkʼa virilür, Ki Türkʼe hizmet idüp öğrene dil”.

Osmanlı tarihçiler­inin eserlerind­e Türk veya Etrâk kelimesiyl­e birlikte kullanılan olumsuz sıfatlar genele teşmil edilmemişt­ir. Bu eserlerdek­i Türkler’le ilgili olumsuz sıfatları gündeme getirenler, aynı kitaplarda­ki olumlu ifadeleri görmezden gelmektedi­rler. Tarihçi Aşıkpaşazâ­de, Süleyman Paşa’yı anlatırken “Devri zaman Türk’ün oldu” demektedir. Hoca Sadeddin, eserinde Osmanlı fetihlerin­i anlatırken “Türk yiğitleri”, “Zaferleri gölge edinmiş Türk askerleri” gibi ifadelerle Osmanlı ordusunu över. Tarihçi Mehmed Neşrî, eserinde I. Murad’ın Sırp Kralı’nın kendisini savaşa davet ettiğinde hiddetlene­rek, “İnşallah ona Türk erliğin gösterem” sözüyle padişahın Türklük’ten gurur duyduğunu ifade eder. Gazavât-ı Sultan Murad isimli eserde ise “Türk askerinin savaşçılığ­ı karşısında, daha önce Türklere karşı ileri geri konuşan kâfirlerin dayanamayı­p nasıl kaçtıkları” vurgulanır. Tâcizâde Cafer Çelebi, Fatih dönemindek­i Osmanlı askerlerin­i “Muzaffer Türk ordusu” olarak anar. 17. yüzyıl tarihçiler­inden Solakzâde de tarihinin birçok yerinde Türk ismini olumlu olarak kullanır ve Cem Sultan’ı “Kostantini­yye’yi fetheden Türk’ün oğlu, Türk padişahını­n oğlu” diye anar. 16. yüzyılın en büyük tarihçiler­inden Gelibolulu Mustafa Âli ise “Künhü’l-Ahbâr” isimli dünya tarihinde Türk boylarını anlatırken bunları “seçkin millet, güzel ümmet” olarak zikreder. Tahsin Paşa hatıraları­nda, Söğüt Alayı’ndan bahsederke­n “Türk neslinin temiz ve mübarek kanı dolaşan Karakeçili bölüğü” olarak zikreder. Bunlardan başka pek çok Osmanlı tarihçisin­in eserlerind­e de bu tür olumlu ifadelere rastlanılı­r.

 ??  ?? aykırı kalı değildir. Devşirme kanununa Yörük, olarak sisteme girenlerle (Türk, Ecnebi vs.) Yahudi, Kürt, Laz, Roman, ilgili kullanılmı­ştır. soyu Türk, Vahdettin’e göre dini, sürüsüydü sopu, yurdu belirsiz, cahiller hak diye bir iddia da vardır. Vahdeddin araş kında belgelere dayalı en önemli tek uzma tırmayı yapan ve konunun hiçbir aslı nı Murat Bardakçı bu iddianın yazmıştır. astarı olmadığını defalarca Bunlar gibi Türkler’in aşağılan ya doğru masıyla ilgili iddiaların çoğu anla değildir veya geçtiği metindeki mından saptırılmı­ştır.
aykırı kalı değildir. Devşirme kanununa Yörük, olarak sisteme girenlerle (Türk, Ecnebi vs.) Yahudi, Kürt, Laz, Roman, ilgili kullanılmı­ştır. soyu Türk, Vahdettin’e göre dini, sürüsüydü sopu, yurdu belirsiz, cahiller hak diye bir iddia da vardır. Vahdeddin araş kında belgelere dayalı en önemli tek uzma tırmayı yapan ve konunun hiçbir aslı nı Murat Bardakçı bu iddianın yazmıştır. astarı olmadığını defalarca Bunlar gibi Türkler’in aşağılan ya doğru masıyla ilgili iddiaların çoğu anla değildir veya geçtiği metindeki mından saptırılmı­ştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye