Sabah

AB öldü, cenazesini kaldıran yok

-

Irkçılığın gölgesinde sandığa giden 28 üye ülkenin 751 sandalyeli Avrupa 3arlamento­su (A3) seçimle ri post-modern bir siyasi masal olarak lanse edilen Avrupa Birliği (AB) projesinin belki de son çırpınışı olacak.

23 Mayıs’ta başlayan ve bugün 26 Mayıs’ta sona erecek seçimlere AB karşıtı ırkçı partilerin damga vurması bekleniyor. Merkez siyaset çöktüğünde­n dolayı

ile

İngiltere’de

gibi ırkçı oluşumlar halkın yegane umudu haline geldi.

Zaten aşırı sağcı partiler Macaristan, Avusturya ve İtalya’da iktidardal­ar. Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde ise ana muhalefet partisi konumundal­ar.

2014 seçimlerin­de 70 sandalye kazanan ırkçı partilerin bu kez rekor kırması bekleniyor.

★★★

AB’de aşırı sağcıları organize eden isim ise ABD Başkanı Donald 7rump’a seçim kazandıran 6teve Bannon.

ABD ve Avrupa’da neo-ırkçıların idolü olarak bilinen Bannon Brüksel’de kurduğu ‘7he Movement’ isimli organizasy­onuyla son bir yıldır Avrupa’da AB karşıtları­nı örgütlüyor. Sloganları­nı ‘FransAlman­ya’nın ‘bürokratik totalitari­zmine karşı halkların demokratik egemenliği’ diye belirleyen aşırı sağcıların temel hedefi ise AB yerine yeni bir gelecek inşa etmek.

2014 seçimlerin­de katılımın yüzde 40’lar gibi son derece düşük olması da hayli organize olan ırkçı partilerin bir kâbus gibi Avrupa’nın üze rine çökme ihtimalini daha çok artırıyor. Irkçı atmosferde­n etkilenip göçmen karşıtlığı ve İslam düşmanlığı­na sarılan merkezdeki siyasi partilerin seçim kampanyala­rı arayış içindeki Avrupalıla­ra pek umut vaat etmedi. Seçim sonuçların­a dair bütün senaryolar­da AB karşıtları ve ırkçı partiler öne çıkıyor.

Uzun zamandır reformist olamayan Brüksel siyaseten adeta deforme olmuş durumdaydı. Göçmen sorunu, kemer sıkma politikala­rı, işsizlik, sosyal yardımlar, asgari ücretler, ortak tarım ve Euro bölgesi gibi sorunlarda­n çevre sorunların­a kadar bir dizi konuda uzun süredir karar alma mekanizma sı felç olan AB’de halk artık ‘rejim değişikliğ­i’ talep ediyor. Bu nedenle birlik içinde gruplaşmal­ar oluştu.

★★★

Demokrasi ve insan hak ları havariliği yapan Avrupa kültürü yeni değerler üretemeyin­ce sonunda

Irkçıların AP’deki seçim başarısı haliyle en somut kanıtı

olacaktır.

Aslında AB projesinin kaderi Almanya’dan sonra bir liğin ikinci büyük ülkesi İngiltere’nin 23 Haziran 2016 referandum­unda aldığı ayrılık kararı (Brexit) ile netleşmişt­i. Zira tarih bize birlikleri­n küçük devletleri­n ayrılmasın­dan sonra ayakta kalabildik­lerini söylüyor.

Mesela İrlanda’nın 1921’de Birleşik Krallık, Baltık ülkelerini­n SSCB ve Slovenya’nın Yugoslavya’dan ayrılması gibi. Ancak 66&B’de 8krayna ve Yugoslavya’da ise Hırvatista­n gibi ikinci en büyük ülke ayrılınca birlikler kaçınılmaz şekilde enkaza döndü. Dolayısıyl­a Brexit ile AB’nin yıkılışı da tarihsel bir zorunluluk haline gelmişti.

Bu çöküşün şekli ve mahiyeti sadece bir zaman meselesiyd­i. Şimdi o beklenen çöküş tarihe 26 Mayıs 2019 olarak geçecek.

BErCAn.tutAr@sABAH.Com.tr

 ??  ?? )ransa’da (1), Almanya’da AfD, İtalya’da /ega 1ord
Brexit 3artisi BErCAn TUTAR ırkçı lığa demirledi.
Batılı uygarlığın da tükenişini­n
)ransa’da (1), Almanya’da AfD, İtalya’da /ega 1ord Brexit 3artisi BErCAn TUTAR ırkçı lığa demirledi. Batılı uygarlığın da tükenişini­n

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye