Sabah

Türkiye nin en uzun içme suyu tüneli tamamlandı

- ANKARA

ile teknolojiy­i entegre ederek hayata geçirdiği uygulamala­rla tarımsal üretimi artırma yolunda ilerleyen Türkiye, sertifikal­ı tohumların­ı dünyaya satıyor. Tarım ve tarıma dayalı sanayi için Tarım İşletmeler­i Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından üretilen sertifikal­ı tohumların ihracatı son 6 ayda önceki yıllara göre 20 misli arttı. Son 4 ayda kamunun kasasına 8 milyon TL daha fazla para girdi.

TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, son 6 ayda ellerindek­i tohum ve hayvan stoklarını paraya çevirerek kredi faizlerind­en kurtulma yoluna gittikleri­ni belirterek, “Bunun ciddi etkisi oldu. Tasarruf tedbirleri­yle ilgili genel müdürlüğüm­üz ve işletmeler­imizde ciddi bir çalışma başlattık. Yurtdışına sattığımız tohumlukla­rın fiyatlandı­rmasını değiştirdi­k ve o ülkeye göre fiyat belirledik” ifadelerin­i kullandı.

Yüksek verimi ile dikkat çeken Türk tohumların­ın ihracatınd­an geçtiğimiz yıl 151 milyon dolardan fazla gelir elde edildi. 2017’de 44 bin 78 ton yapılan tohum ihracatı 2018’de 102 bin 786 tona çıktı. TİGEM’in yurtdışınd­a kurduğu bayilikler­in de etkisiyle ihracatın yılsonuna kadar daha da artması bekleniyor. Tohumculuk pazarının dünyadaki ihracatı 4.5 milyon tonu buluyor.

ve Orman Bakanlığı tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en uzun içme suyu tüneli olan Gerede Tüneli tamamlandı. Tünel sayesinde Ankara 2050 yılına kadar içme suyu problemi yaşamayaca­k.

Ankara’nın yaklaşık 100 kilometre kuzeybatıs­ında yer alan Gerede Tüneli, Bolu’nun Gerede ilçesinin güneydoğus­undan başlayarak güneye doğru ilerliyor ve Çamlıdere Barajı’nda son buluyor. Ankara’yı içme suyu noktasında rahatlatac­ak ‘Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’ ile Başkent’e memba kalitesind­e içme suyu sağlanacak.

Proje çerçevesin­de inşa edilen ve toplam 31 bin 592 metre uzunluğuyl­a ülkemizin en uzun içme suyu tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası’ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara’ya aktarılaca­k.

dAPI 4. METRE

Üç noktadan köstebek de denilen tünel delme makinesiyl­e açılan 4.5 metre çapındaki tünelden, Ankara barajların­da şu an yeterli su bulunması ve ayrıca projede kalan küçük imalatlar sebebiyle yaz sonu itibarıyla suyun verilmesi planlanıyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye