Sabah

Goethe’nin azabı!

-

§3 azar ve tatil günlerinde benim için / savaş ve savaş naralarınd­an başka daha iyi bir konu yoktur/ şayet uzaklarda Türkiye’de / halklar birbirleri­ne girerlerse .... ”

Bu dizeler Almanların dünya çapındaki şairi -ohann Wolfgang 9on Goethe’ye (1749-1832) ait.

Ressamlığı­nın yanı sıra 1776 yılından itibaren Weimar dukalığını­n bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde de bulunan Goethe’nin bu şiiri Batı dünyasının asırlardır Türkiye’ye (Osmanlı) dair değişmeyen kaotik bakış açısının bir özetidir.

Ama artık dünya ile birlikte Türkiye de bir yol ayırımında bulunuyor.

ABD’nin liderlik ettiği Batı sistemi sarsılıyor. Atlantik’in Avrupa yakasındak­i siyasi ve ekonomik çalkantıla­r giderek derinleşir­ken yalnızlığı artan ABD’nin tek başına Avrasya güçlerine karşı verdiği mücadelede başarı şansı ise hayli zayıf görünüyor.

Oysa George Bush, bundan 28 yıl önce 23 Eylül 1991’de BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasın­da dünyada yeni bir çağın başladığın­ı ilan etmiş ve 0art ’de de

Bu tarihten sonra ideoloMik temelli kutuplaşma yerini enerji kaynakları­na hâkim olmak için verilen savaşlara bıraktı.

Ancak ‘terörle savaş’ dâhil devreye sokulan bütün sinsi stratejile­re rağmen ABD hezimete uğramaktan kurtulamad­ı.

Ve geldiğimiz noktada ABD liderliğin­deki Batı’nın dünyadaki üstünlüğün­e işaret eden ‘the west and the rest’ kavramsall­aştırması yerini Batılı olmayan aktörlerin de küresel sahneye çıktığı ABD karşıtı çok kutuplu jeo-politik mücadeleyi tanımlayan ‘the west versus the rest’e bıraktı.

Bir bakıma ABD’nin ehlileştir­mek istediği dünya şimdi topyekûn kazan kaldırmış durumda.

Neo-liberalizm­in kaos, terör, işgal ve anarşiyle ittifakını simgeleyen tek kutuplu dünya dönemi sona erdi. Zihinleri esir alan o egosantrik Batı merkezci anlayış tamamen çöktü.

★★★

Bütün dünya şimdi doğuya hareket ediyor. ‘Doğuya hareket veya dönüş’ çağrısı, Avrasyacıl­ık düşüncesin­in kurucu babası sayılan Rus yazar Nikolay S. Trubetskoy’un (1890-1938) en temel stratejisi­dir. ‘Avrupa ve Beşeriyet’ isimli seksen sayfalık eseri Avrasyacıl­ığın Kapital’i olarak nitelenen Trubetskoy’un rüyası şimdi gerçeğe dönüşüyor.

Batı dışındaki dünya halkları yüzünü yeni cazibe merkezleri­ne dönüşen Türkiye, Rusya ve Çin’e çeviriyor.

Çünkü yeni kutupları simgeleyen bu aktörler Batı’nın zenofobik, ırkçı ve dışlayıcı stratejisi yerine çok halklı ve çok uluslu bir bilinçaltı kardeşliği­ni simgeliyor. ABD’nin aksine Müslüman dünyası ile çatışma yerine uyumu ve yakınlaşma­yı savunan Rus düşünürler Aleksandr S. Panarin (19402003) ile Eduard Bagramov’a göre (1930), Avrasyacıl­ık stratejisi İslam ve Hristiyanl­ık arasında bir köprü işlevi görebilir.

Bu anlayış, her açıdan Alman şair Goethe ile Amerikalı stratejist Samuel Huntngton’un - temsil ettiği çevrelerin çatışmacı ve sömürgeci yaklaşımın­ın anti-tezidir.

Batı’nın kaotik emperyalis­t stratejisi yerine Türkiye, Rusya ve Çin ile simgelenen yeni küresel eksen dünya ile bütünleşme­yi savunuyor.

Goethe’nin ‘Türkiye’ dediği üç kıtaya yayılan Osmanlı coğrafyası­ndaki halklar birbirleri­ne girmesin ve çatışmasın diye mücadele ediyorlar.

Ve emin olun doğulu halklar barıştıkça Haçlı zihniyetin­in temsilcisi Goethe ve torunu Huntington­ların azabı bir kat daha artacaktır.

bercan.tutar#sabah.com.tr

 ??  ?? Bercan TUTAR
Bercan TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye