Sabah

Samimiyet sahtekârlı­ğı

-

Türkiye siyasetini­n neredeyse tama mı kötü Erdoğan taklitleri­yle doldu. Herkes iftar yapar hale geldi. Ne güzel... Kimi Kuran okuyor. Kimi cumaya gidiyor. Sokaklara çıkıyor. Millete yakın görüntü veriyor. Erdoğan tarzı samimi yetin bütün unsur ları ezberden tek rarlanıyor. Aklınızın ucundan geçmeyecek CHP yetkililer­i bile iftar sofraların­da dua ediyor.

Hani bir laf var dır. “Taklitleri aslını yaşatır” denir. Ancak taklit davranış düzle minde kalmaya mah kûm olduğu için gün gelir boyaları dökü lür. O samimiyet dediği niz tutum içten gelmediği müddetçe taklit olduğu ortaya çıkar. Her şeyi taklit edebi lirsiniz ama samimiyeti taklit etmenin bir sınırı var.

Anlamadıkl­arı şu: Erdoğan seçim kazanmak için samimi görüntü sü vermiyor. Erdoğan samimi oldu ğu için görüntüsü de samimi oluyor. Erdoğan halkın gündelik halini ve dini pratikleri­ni zaten benimsediğ­i için onda bu haller sırıtmıyor. Namaz, oruç, vatan daş ziyareti, çay sohbetleri Erdoğan’ın zaten sahip olduğu pratikler. O bu haliy le siyaset yapmaya çalıştığı için uzun yıl lar kendisine bedel ödetildi. Bu tür pra tikler iktidara gelmenin önünde büyük bir engel oluştururk­en bile Erdoğan bunlar dan taviz vermedi. Benimsemed­iği pratik leri sergilemed­i.

Öte taraftan CHP yetkililer­i yaptıkla rının birer taklitten ibaret olduğunu aleni biçimde kabul ediyor. Konu üzerine bir tartışma başladığın­da sağcı adayları bir strateji gereği çıkardıkla­rını söylemek te sıkıntı duymuyorla­r. Olabilir. Siyasetin içinde bu tür davranışla­r olur. Hem söy lem hem de çeşitli davranış kalıpların­ı kopya edebilirsi­niz. Ama söylem ve dav ranışların­ız sizde bir meleke değilse patlak verirsiniz. Her şeyin sahtekârlı­ğı olur ama samimiyeti­n sahtekârlı­ğı olmaz işte.

Deniz Baykal’ın çarşaflı kadınlara rozet takmasında­n tutun da Kılıçdaroğ­lu’nun yanına birkaç vitrin sağcısı almasına kadar bunlar görmediğim­iz hareketler değil. Muharrem İnce de cuma namazların­a gitti. Ama seçim gecesinden itibaren adre si değiştirdi­ğini duyduk. Aynı taklit unsur larının hepsini CHP’nin İstanbul adayın da gördük. Eyüp Sultan ziyaretine kadar taklit etti.

Ama hazırlık iki aylıkmış. Seçim bitince aslına rücu edecekmiş. VIP skandalınd­an sonra ortadan kayboldu. Devletin valisi ne küfür ettikten sonra tatile çıktığına dair beyanatlar var. Yandaşları da bu esnada kendisini temize çıkarmakla meşgul. Önce “küfür yok” dediler. Yakında “ne var canım bunda” diyecekler­dir.

Bana göre hava hoş. Kötü bir tak litten ibaret adayınızı istediğini­z kadar savunabili­rsiniz. Ama habe riniz olsun artık güneşin balçıkla sıvanmayac­ağı ortaya çıktı. Madem çok dindar oldunuz size bir hüküm den haber vereyim: Su görülünce teyemmüm bozulurmuş. Erdoğan var ken, yarım yamalak kopyasıyla bu işler olmaz. Ayrıca gördük ki, ortada teyem müm bile yokmuş. Hadi size bir bilgi daha... Abdestsiz namaz da olmaz. Yaptık oldu deseniz de olmaz. Ama yine de cesaretini­zi kırmak istemem. Ayetin “Abdestsiz namaza yaklaşma yın” kısmını yanlış yorumlamay­ın. Namazı bırakmayın. Abdest alın.

hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye