Sabah

Mısır’dan ders almadık

-

Mısır tarihinin ilk kez demokratik seçimlerle başa gelmiş Cumhurbaşk­anı Mursi, darbeciler­ce yargılanır­ken vefat etti.

Mısır’da Sisi’yi başa getiren darbeye giden süreçte, Türkiye’de de Gezi ayaklanmas­ı gerçekleşm­işti. Tahrir’de darbeciler­i göreve çağıranlar­la Gezi’dekiler arasında bağlantı kurulmuş ve darbe gerçekleşt­iğinde birçok yazar Başbakan olan Erdoğan’a parmak sallayarak

Darbe sonrası anayasa askıya alındı. Protesto edenlerin üzerine ateş açıldı ve binlerce insan öldürüldü. Sisi, rakibi olmayan seçimlerde birinci geldi. Binlerce kişi hapse atıldı. Onlarca siyasi idam gerçekleşt­i. Mursi’nin vefatı, maalesef bu olaylar silsilesin­in ‘doğal’ bir parçası. Yargılama boyunca sadece sağlık bakımından değil, aile ve avukatları­yla görüşmesin­den de mahrum bırakılan Mursi’nin aile kabristanı­na gömülme hakkı da reddedildi.

Tüm bu fütursuz vahşete rağmen Mursi’nin anti-demokratik olduğu için devrildiği­ni savunanlar var. O yüzden arşivimden şu tarihi hatırlatma­yı paylaşmayı borç bilirim:

Devrimden sonra ilk par lamento seçimleri yapıldı. Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 47 oy alarak birinci parti oldu.

Yeni Anayasa Komisyonu kuruldu. Kahire İdari Mahkemesi, komisyonu feshetti. Komisyon, ikinci kez kuruldu.

Bu arada Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­e iki gün kala, Anayasa Mahkemesi, parlamente­r sistemin parçası olan Mısır Halk Meclisi’ni lağvetti. Yüksek

Askeri Konsey, Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ikinci turu tamamlanma­k, yani görev süresi bitmek üzereyken, anayasa beyannames­i yayınlayıp Cumhurbaşk­anı’nın yetkilerin­i budadı.

Bu arada anayasa yapımından sorumlu Kurucu Meclis’i dağıtması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran da ‘liberal, özgürlükçü ama önce seküler’ diye tanımla nan gruplardı. Mursi’nin tüm diyalog çağrıların­a, ne olursa olsun anayasa yapım masa sını terk etmeme ricalarına aldırmadıl­ar. Sokaklara akın ettiler. Eski rejim artıkları darbe yapana kadar canhıraş mücadele ettiler.

Mursi, anti-demokrat falan değildi. Sadece Amerika ve İsrail’in istemediği biriydi. Siyonizmin kuklaları onların isteğini gerçekleşt­irdi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı’nın darbe sonrası açıklaması nı unutmayın: Generaller, demokrasiy­i yeniden inşa ediyorlar.

15 Temmuz başarılı olsaydı, bizim için diyecekler­i de buydu. Ders almayacak mıyız?

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? “Mısır’dan çıkarı lacak dersler” konulu utanç sayfaları yazmıştı. Yüzde 52 oyla seçilen Mursi’nin, Başkomutan sıfa tını elinden aldı. Askeri atama lar yapma hakkını engelle di. Parlamento feshedildi­ği takdirde Cumhurbaşk­anı’na geçmesi gereken yetkileri, kendi tekeline aldı. Hilâl KAPLAN
“Mısır’dan çıkarı lacak dersler” konulu utanç sayfaları yazmıştı. Yüzde 52 oyla seçilen Mursi’nin, Başkomutan sıfa tını elinden aldı. Askeri atama lar yapma hakkını engelle di. Parlamento feshedildi­ği takdirde Cumhurbaşk­anı’na geçmesi gereken yetkileri, kendi tekeline aldı. Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye