Sabah

Mısır ve ötesi

- KereP ALKIN

Bundan tam 48 yıl önce, 1971’de Mısır, Sudan, Suriye ve Libya’nın kurduğu ‘federasyon’, Orta Doğu’da dengeleri değiştirec­ek bir adımdı. Ancak, 1830’dan bu yana dünya ekonomi-politiğini kendi lehine şekillendi­rme gayretinde olan Atlantik İttifakı açısından, Orta Doğu’daki pozisyonla­rını zayıflatac­ak böyle bir gelişme en kısa sürede dağıtılmal­ıydı. Bu nedenle, askeri darbeler ve egoları yüksek liderler arasında gerginlikl­eri kaşıyarak, kısa süre içerisinde bu beraberliğ­i dağıttılar. 6ovyetler’in bu ülkelerin tümünde yürüttüğü siyasi ve askeri işbirliği çalışmalar­ını da zayıflattı­lar. ABD, İngiltere ve )ransa üçlüsünün 150 yıldır

ve

EKONOMI-POLITIK

ilgili, ilgili beklenti ve çıkarları bitmemişti­r ve bitmeyecek­tir. Cumhurbaşk­anı Macron’un kendini gösterme arayışları­nın arkasındak­i saik de budur.

ABD-Rusya-İngiltere-Fransa çekişmesi, 1960’lardan beri bu coğrafyanı­n vazgeçilme­z oyun dengesidir. Çünkü, söz konusu ülkelerin tümü Asya-AfrikaAvru­pa arasındaki kara, deniz, demiryolu ve hava geçiş koridorlar­ını, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki enerji kaynakları­nı ve enerji koridorlar­ını kendi çıkarları doğrultusu­nda ve kendi şirketleri aracılığı ile yönetmek; Türkiye’nin etrafındak­i coğrafyada­n hiç durmaksızı­n nemalanmak istemekted­irler. 2000’li yılların başlarına kadar, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve azmi denkleme girene ve Türkiye aynı coğrafyada oyun kurucu ülke olarak devreye girene kadar, küresel güç merkezleri bu rekabetten rahatsız değildi. Son 17 yılda, 7ürkiye kara, deniz ve hava koridorlar­ı ile enerji kaynakları ve koridorlar­ındaki tüm tescilli haklarını koruma; bir ekonomik değere dönüştürme inisiyatif­ini devreye alınca, tüm bölgesel dengeler alt üst oldu.

Mısır ve Türkiye, önümüzdeki 50 yıl, küresel ölçekte çalışan nüfusunu en yüksek oranda arttırmala­rı beklenen ilk 10 ülke arasında. Mısır’ın çalışan nüfusu 64-68 milyona, Türkiye’nin çalışan nüfusu 57-62 milyona ulaşacak. Her iki ülke de, Asya-Afrika-Avrupa arasındaki en kritik koridorlar­ın kesişme ve kavşak noktası olmayı sürdürecek. Bugün, 7 yıl öncesinde demokratik temeller atmak üzere yola çıkan Mısır’ın başına gelenleri doğru analiz etmez ve Türkiye’nin bu coğrafya için ne kadar paha biçilmez olduğunu anlamaz isek, son 17 yıldaki Milli Mücadele’yi iyi okumaz isek, sonra çok pişman oluruz. Uyanık olalım.

NereP.aONLn#VaEaK.FRP.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? Orta Doğu Doğu Akdeniz’le ‘Levant’ Bölgesi’yle
Orta Doğu Doğu Akdeniz’le ‘Levant’ Bölgesi’yle

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye