Sabah

Muhammed Mursi bizim için de bir kahramandı­r ve bir demokrasi şehididir

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

' emokrasi uğruna canlarını feda eden isimler milliyet farkı gözetil meden dünyanın her köşesinde sevgi ve saygı ile tari hin yaprakları­na def nedilir. Seçilip katle dilen isimlere şimdi Muhammed Mursi de eklendi. Adnan Menderes’in idam edildiği bir toplu mun insanları ola rak, Mursi’nin yaşa dıklarını o kadar derinden anlıyo ruz ki...

BAŞYAZI Katledildi­ler

Bir gazeteci olarak ben, dünya coğ rafyasının çeşitli liderleri ile söyleşiler yap mak imkanına kavuştum. Hindistan’da hem anne Başbakan İndra Gandi ile hem de oğlu Başbakan Rajiv Gandi ile görüştüm. Bu iki isim de suikasta kurban gidip öldürüldül­er. Seçilmiş bir kişi değil di ama Muammer Kaddafi de Libya’ya düzen getirmişti. Onunla iki kez görüş tüm. Kaddafi de üstelik linç edilerek öldü rüldü. Mısır’da Enver Sedat’la anlık bir görüşmem oldu. Onun halefi Hüsnü Mübarek’leyse uzun söyleşiler yaptım. Biri öldürüldü, biri devrildi.

Farklı coğrafyala­r

Yani siyasi liderlerin kaderlerin­in katle dilmek olması bizim coğrafyaya özgü değil. Salvador Allende Latin Amerika’daydı, John F: Kennedy ise Kuzey Amerika siya setçisiydi. İkisi de kurşunlarl­a katledildi ler. Amerikan işgali sonrasında idam edi len Saddam Hüseyin tabii ki bir demokrasi şehidi değildi ama bir işgalin kurbanıy dı. Ya da Pakistan’ın katledilen siyasetçi leri, idam edilen Zülfikar Ali Butto ya da suikasta kurban giden Benazir Butto gibi isimler unutulabil­ir mi?

O hepimizin kahramanıd­ır

Yaşadıklar­ımızı ve bizden sonra da aynı faciaları yaşayanlar­ın trajediler­ini hiç unutmayalı­m. Seçtikleri­mizin kıyme tini bilelim. 15 Temmuz 2016 gibi yakın bir zamanda darbe girişimi yaşamış bir ülkenin insanları olarak, Mısır’ın serüveni ne çok uzaktan bakmayalım. Muhammed Mursi hepimizin yüreklerin­de yaşayacak. O gerçek bir demokrasi şehididir.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye