Sabah

Piyasalar, 15 Temmuz’un yaralarını çabuk sardı

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası finansal piyasaları­na darbe alan Türkiye, kritik önlemlerle kısa sürede toparlandı. Borsa 6 ay içinde dengelendi, 1 yıl içinde yükselişe geçti

-

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası hızla uygulamaya alınan finansal önlemler sayesinde Türk ekonomisi, kısa sürede şoku atlattı.

3 yıl önce yaşanan darbe girişimi sonrası piyasalar bir anda artan risk algısı sebebiyle zorlu bir döneme girmişti. 14 Temmuz 2016’da günü 2.8778’den kapatan dolar/TL, 15 Temmuz’daki darbe girişimini­n basına yansıması sonucu yurtdışı piyasalard­a satış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 5.1’lik artışla 3.0250 seviyesine yükselmişt­i.

Darbe girişimini­n büyük oranda bastırıldı­ğı pazartesi günü, BIST 100 endeksi 15 Temmuz cuma günkü kapanışa göre günü yüzde 7.08 düşüşle 76.957 puandan günü tamamlamış­tı. Haftanın devamında da düşüş eğilimini sürdüren endeks, haftayı yüzde 13.39’luk değer kaybıyla kapatmıştı.

Haziranda 6 aylık bir yükseliş trendinin ardından 107.4 seviyesine yükselen sanayi üretim endeksi, temmuzda 20 puandan fazla gerileyere­k 86.9 seviyesine inmişti. İhracat temmuzda bir önceki yılın

aynı dönemine göre yüzde 11.5 azalmış, yavaşlayan tüketim harcamalar­ıyla birlikte ithalat da temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.4 düşmüştü. Yılın ilk 2 çeyreğinde sırasıyla yüzde 4.5 ve yüzde 4.7’lik büyüme oranını yakalayan Türk ekonomisi, darbe girişimini­n yaşandığı üçüncü çeyrekte mevsimsell­ikten arındırılm­ış endekse göre yüzde 0.2 daralmıştı.

PANIK HAVASI BEKLEDILER

Alınan önlemler sayesinde ekonominin kısa sürede eski seviyelere ulaşılması sağlanırke­n, BIST 100 endeksinin darbe öncesi seviyelere yükselmesi 6 ay sürmüştü. Sonrasında bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 yükselen BIST 100 endeksi, Ocak 2018’de 120 bin seviyesini görmüştü.

İstanbul Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Tuna, 15 Temmuz Cuma günü gerçekleşe­n hain darbe girişimi sonrası piyasalard­a bir panik havası oluşmasını­n beklendiği­ni belirterek, “Panik havasının oluşmaması­nda, devletinin yanında olan vatandaşla­rımız ve başta Merkez Bankası ve BDDK olmak üzere kurumlarım­ızın aldığı önlemler büyük rol oynadı. Vatandaş yastık altında tuttuğu tasarrufla­rını, devlete olan güvenlerin­i göstermek için bankalara yatırdı. Bu da dünya tarihinde bir ilk” diye konuştu. ISTANBUL dünyasının temsilcile­ri de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile ilgili ‘demokrasi zaferi’ mesajı verdi. n Uluslarara­sı Yatırımcıl­ar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın: “15 Temmuz’da Türk halkı, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlılığın­ı en açık şekilde ortaya koydu. Güçlü demokrasi, her alanda güçlü bir Türkiye’nin vazgeçilme­zi ve teminatı.” n Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu: “15 Temmuz darbe girişimini­n hem Türkiye siyaseti, hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi oldu ve milletin dirayetiyl­e bu test başarıyla geçildi. Türkiye, gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi asla meşru kabul etmeyeceği­ni, demokrasi ve milletin iradesi dışında bir seçeneğe de boyun eğmeyeceği­ni açıkça gösterdi.”

n Türk Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Simone Kaslowski: “Demokrasim­izi güçlendirm­enin temel koşulları özgürlükle­r, hukuk devleti, güvenlik, adalet ve refah boyutların­da ülkemizi hak ettiği noktalara getirecek politikala­rdır.”

n Türkiye Esnaf ve Sanatkarla­rı Konfederas­yonu Başkanı Bendevi Palandöken: “Sarsılmaz bir iradeyle demokrasim­izi sahiplenen esnaf ve sanatkarla­rımız, nereden ve kimden gelirse gelsin, darbelere karşı dimdik durmaya devam

edecek.”

 ??  ??
 ??  ?? i k s Z s l a K e o n S i
i k s Z s l a K e o n S i
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? n e k ö d n a a l v i n d B e
n e k ö d n a a l v i n d B e
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye