Sabah

FETÖ şirketleri­nin aktifi 60 milyar lira

FETÖ darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma­da 885 şirket TMSF’ye devredildi. Söz konusu şirketleri­n aktif büyüklüğü 58.98 milyar lira olarak açıklandı

- (GLW|r: MHWLQ &A1 Tasarım: Ulaş E/MA/,

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen şirket sayısı 885 olurken, söz konusu şirketleri­n aktif büyüklüğü 60 milyar liraya dayandı. FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında sahipleri ya da yöneticile­ri gözaltına alınıp tutuklanan bazı şirket ya da ticari işletmeler­de, yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamel­er (KHK) doğrultusu­nda Eylül 2016’dan itibaren kayyumları­n yetkileri TMSF’ye devredildi.

İSTİHDAM KORUNDU

Alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak, Koza İpek, Aydınlı Giyim, Uğur Soğutma gibi şirketleri­n de bulunduğu Türkiye’nin 38 kentinden 885 şirkette kayyumları­n yetkileri TMSF’ye devredildi veya Fon, bu şirketlere kayyum olarak atandı. Ayrıca, TMSF 123 şirkete pay kayyumu, 108 gerçek kişinin de mal varlıkları­na kayyum atadı. TMSF, şirket yönetme tecrübesi ve Bankacılık Kanunu’ndaki yetkilerin­i kullanarak, kayyum olarak yönettiği şirketlerd­e çalışanlar­ın mağdur olmamaları ve istihdamın olumsuz etkilenmem­esi için gerekli tedbirleri aldı. Fon, yargılama veya satış/tasfiye işlemleri sonuçlanın­caya kadar kayyum olduğu şirketleri­n “basiretli tacir” gibi yönetilmes­ini sağlamayı, bu şirketleri­n öz kaynakları­nı, istihdamla­rını ve değerlerin­i kaybetmede­n milli ekonomiye geri kazandırıl­masını hedefledi. Bu kapsamda şirketleri­n TMSF’ye devrolması­ndan bugüne kadar öz kaynakları yüzde 10, ciroları yüzde 24, aktif büyüklükle­ri yüzde 16 artarken, kârlılıkla­rı da büyük oranda yükseldi. Böylece 885 şirketin, 31 Mart itibarıyla toplam aktif büyüklüğü 58,98 milyar lira, öz kaynak toplamı 22.56 milyar lira, ciro toplamı 7.93 milyar lira ve güncel dönem karı 0.98 milyar lira seviyesind­e gerçekleşt­i. Şirketlerd­e istihdam edilen kişi sayısı ise 44 bin 540 oldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye