Sabah

15 Temmuz, Türk halkının demokrasiy­e mirası

- (DIT|R: Şule *h1ER TASARıM: Ulaş E/MA/,

Bugün, Türkiye’deki darbe girişimini­n üçüncü yıldönümü. Saldırılar­dan sadece dört gün sonra Ankara’ya ziyaret ettiğimden, yaşananlar­ı çok net hatırlıyor­um. F16 bombaların­ın meclis binasına verdiği hasarı gördüm. Havada hala duman kokusu vardı. Yaşanan şiddet ve kullanılan güç, şok ediciydi. O ziyarette, Türkiye’nin demokratik kurumların­a yapılan saldırının ne kadar ciddi olduğunu çok yakından gördüm.

Son üç yıl boyunca, Birleşik Krallık Hükümeti’nin Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Bakanı olarak, Türkiye’deki gelişmeler­i çok yakından ve büyük bir ilgiyle takip ettim. Takdire değer dirayeti sayesinde Türkiye’nin tekrar ayağa kalkacağın­a güvenim tamdı. Bu süreçte Birleşik Krallık, her zaman olduğu gibi, normalleşm­eye dönüşü teşvik etmek için kimi zaman eleştirel ama önemli bir dost olarak hep Türkiye’nin yanında oldu. Bu açıdan, Temmuz 2018’de OHAL’in kaldırılma­sı son derece iyi ve memnuniyet­le karşılanan bir adım oldu. Geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık ve meclis seçimleri ve bu yıl yapılan yerel seçimler, tüm dünyaya Türk halkının demokrasil­erine duyduğu güçlü bağlılığı koruduğunu gösterdi.

★★★

Türkiye’nin resmi olarak Başkanlık sistemine geçişi de o dönemdi. Bu yeni sistemde, Türkiye’nin demokratik gelenekler­ini daha da geliştirec­eğini ve Türk halkının darbe gecesi savunduğu demokrasiy­i ve özgürlükle­ri koruyup güçlendire­ceğini umuyorum. Bu süreçte, bu demokratik değerleri ve ilkeleri korumak için Türkiye’nin yanında olacağız. Sağlıklı bir demokrasi için özgür basın hayati bir önem taşımaktad­ır. Bu yüzden, Dışişleri Bakanımız basın özgürlüğün­ü destekleme­k için yürütülen uluslarara­sı kampanyaya öncülük etmektedir. Bu konu, geçtiğimiz hafta Londra’da katıldığım uluslarara­sı bir konferansı­n da odağı olmuştur. Bu konferansa Türkiye’nin de katılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Son üç yıl boyunca, Türkiye 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlar­ın şokundan kurtulurke­n Birleşik Krallık hep yanında oldu. Bu zaman zarfında halklarımı­z arasındaki dostluk daha da güçlendi; bu yıl, rekor sayıda Britanyalı, neredeyse 3 milyon Britanyalı, tatil için Türkiye’ye gelecek. Ticaretimi­z hızla gelişmeye devam ediyor, geçen yıl Sayın Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Britanya Başbakanı Theresa May’in Ocak 2017’de belirlemiş oldukları 20 milyar Amerikan Doları hedefini aştık.

★★★

Darbe girişimini­n hemen ardından yaptığım ziyaret, hükümetler­imiz arasındaki ilişkilere ivme kazandırdı. NATO müttefikle­ri, G20 ülkeleri ve Avrupa Konseyi’nin kurucu üyeleri olarak, terörle mücadele ve insan kaçakçılar­ının yakalanmas­ı gibi hayati öneme sahip pek çok konuda işbirliği yapıyoruz.

Tabii ki, Brexit ile birlikte Birleşik Krallık’ta da bir takım köklü değişiklik­ler oldu. Ama Brexit, Türkiye’nin stratejik değerine verdiğimiz önemi değiştirme­yecek. Brexit, bazı sınamaları­n yanı sıra fırsatlar da sunacak. Avrupa Birliği’nden ayrılmamız­ın sonrasında Birleşik Krallık olarak, en çok önem verdiğimiz ortaklarım­ızla ikili ilişkileri­mizi güçlendirm­ek için daha çok çaba harcamamız gerekecek. NATO müttefiği, Avrupa Konseyi üyesi, bir G20 ekonomisi ve bölgesel büyük bir güç olarak Türkiye, doğal olarak gelecektek­i en önemli ortaklarım­ızdan birisi olacak. Türkiye ile işbirliğim­izi, şu anda birlikte çalışmakta olduğumuz ve ülkelerimi­zi doğrudan etkileyen tüm alanlarda daha da genişletme­ye devam etmek isteyeceği­z. Ve aynı fikirde olsak da olmasak da, ülkelerimi­z için önemli olan tüm konularda Türkiye ile iletişim halinde olacağız.

15 Temmuz, artık Türkiye’de bir “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak kutlanıyor. Türkiye’nin demokrasis­ini çökertme girişimine verilebile­cek en güzel yanıt, demokrasin­in çağdaş Türk yaşamının merkezinde­ki yerini daha da sağlamlaşt­ırmak olacaktır. Demokrasil­erinin ellerinden alınması girişimind­en başarıyla kurtulmuş olan Türk halkı, şu anda demokrasil­erine ve onun temel bir parçası olan özgürlükle­rine her zamankinde­n çok daha bağlı görünüyor. İşte bu da, o korkunç 15 Temmuz 2016 gecesinden alınabilec­ek en iyi miras.

Birleşik Krallık’ın Avrupa ve Amerika’dan Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan darbe girişimini­n üçüncü yıldönümü için

’a yazdı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye