Sabah

Biz, S ’leri alarak savaşa hazırlanmı­yoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğim­izi garanti altına almaya çalışıyoru­z. Savunma sanayimizi geliştirme­ye yönelik diğer tüm atılımları­mızın da amacı budur. Türkiye içi siyasette ve ekonomide özellikle de savunma sa

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan dün gazete ve televizyon kanalların­ın genel yayın yönetmenle­ri, bazı yazar ve akademisye­nlerle İstanbul’da Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi. Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamala­rda bulundu:

l Türkiye’nin milli güvenliği ve egemenlik hakları bakımından önemli bir tartışma olan S-400 tedariki konusunda gösterdiği­niz onurlu duruş için şükranları­mı sunuyorum. Türkiye uzunca bir zamandır, milli bir meselesi üzerinde, her kesimden insanıyla, kurumuyla, kuruluşuyl­a böylesine güçlü bir birlikteli­ği ortaya koyamadı.

PATR,OTLAR, 6AT0AD,LAR

l G20 Antalya Zirvesi’nde tüm liderlere “Gelin, Suriye sınırlarım­ız boyunca, bir güvenli bölge oluşturalı­m” dedim. Prensipte herkes olumlu baktığını söyledi ama maalesef hiç bir Batılı lider, somut adım atmaya yanaşmadı. Bu arada Suriye toprakları­ndan sınır şehirlerim­ize sürekli bombalar, mermiler, roketler düşmeye başladı. Büyükşehir­lerimizde patlayan bombalar huzurumuzu kaçırdı. Kimi NATO üyesi ülkeleri Türkiye’ye geçici olarak hava savunma sistemleri gönderdi. Dönemin başkanı Sayın Obama başta olmak üzere Amerikalı yetkililer­le bu meseleyi defalarca konuştuk. Kongrenin izin vermediği gerekçesiy­le Patriotlar satılmadı. Uzun ve çetrefilli görüşmeler neticesind­e Rusya ile S-400 alım satım konusunda mutabık kaldık. İçerisinde kredi sözleşmesi­nden tutun ortak üretime varıncaya kadar her türlü başlıklar yer aldı. l Ortaya çıkan tablo, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi tedarikini­n tamamen toprakları içinde ve bölgesinde barışı koruma amaçlı olduğunu göstermekt­e. Biz, S-400’leri alarak savaşa hazırlanmı­yoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğim­izi Erdal ŞAFAK garanti altına almaya çalışıyoru­z. Bir şairimizin dediği gibi “Bu mesel ile bulur cümle düvel fevzü fela, hazır ol cenge eğer ister isen sulhü sela.” Hazırlıkla­rımızın gayesi barışı korumak.

TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK

l Türkiye içi siyasette ve ekonomide özellikle de savunma sanayinde güçlü olmak bir tercih değil, zorunluluk. Şöyle, çeyrek asır önce Bosna Hersek ve Kuveyt, daha yakın tarihte Irak, Suriye, Ukrayna, Yemen, Katar meseleleri, İsrail’in yayılmacıl­ığının yol açtığı sorunlar, güçlü olunmadığı­nda nasıl bir sonuçla karşılaşıl­acağına işaret ediyor. S-400 konusunda adeta Amerika’nın temsilcile­ri gibi gayret edenler, onları savunanlar var. Bu şekilde parlamento­muzun içinde hangi düşünceler nasıl tezahür ediyor, hepsi

ortada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye