Sabah

Trump bu oyuna GELMEYECEK­TİR

-

Erdoğan toplantıda gazetecile­rin sorularını da yanıtladı:

l S-400 bir hava savunma sistemidir. Ama F-35’e geldiğimiz zaman o bir taarruz silahıdır. Fakat biz tabii buradaki 9 ortak ülkeden bir tanesiyiz. Ortak olmanın ötesinde üretimine katılan ülkeyiz. Ve biz burada ödeme planında da, ödemelerin­i en sağlıklı şekilde yapan bir ülkeyiz. Temenni ederim ki F-35 konusunda farklı bir istikamett­e gelişme olmaz. CAATSA’nın kapsamı içinde Türkiye yok, böyle bir şey söz konusu değil.

l (Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne uygulanan silah ambargosun­u kaldırtan, Türkiye’ye F-35’lerle ilgili kısıtlama getirilmes­i gerektiğin­i söyleyen ABD’li Senatör Bob Menendez) Bu zat, Türkiye düşmanı olan bir zattır. Böyle bir zatın, senatoya getirmiş olduğu bu tehdit, Türkiye ile ABD ilişkileri­ni adeta bozmaya yönelik hesapsız bir tehdittir. Ben inanıyorum ki Sayın Trump bu oyuna gelmeyecek­tir. Bu oyunu da bozması gereken Sayın Trump’ın buradaki taktikleri olacaktır. Bozması gerekir diye düşünüyoru­m. Bir senatörün bu noktadaki yaklaşımla­rı Türkiye-ABD ilişkileri­ni asla bozmamalı.

l Başkan Trump’ın CAATSA yaptırımla­rından feragat etme ya da erteleme yetkisi var. Tablo böyle olduğuna göre zaten orta yolu bulması gereken sayın Trump’ın kendisidir. Biz beraber dostça oturduğumu­z zaman o sözlerinde açık ve net, ben de açık ve netim. Açık açık kendisiyle konuştuk. Biz kapsamlı bir savunma işbirliğin­i de yapabiliri­z. Buna da Trump bugüne kadar hep olumlu baktı, hatta hatta 75 milyar dolarlı ticaret hacminin, son görüşmede hatta 100 ifadesini de kullandı.

l Tarihimizi­n şu anda en önemli anlaşması, S-400 anlaşmasıd­ır. Çünkü bu bir pazar olma mantığı değildir. Bu aynı zamanda bir ortak olma, üretime beraber geçme sürecidir. Zaten biz şu 18 yıllık süreç içinde yüzde 20 yerli savunma sanayine sahipken, bugün yüzde 70’e dayandık. Bunu da ne yeterli bulmadık. Şu an 300 kilometre menzilli füzelerimi­z var ama istiyoruz ki savunma hattımızı çok daha güçlü hale getirelim. Bu adım bizim savunmadak­i en güçlü adımımız olacak.

l (Rusya ile ilgili muhtemel bir sorunda, S-400’ün Rusya’ya karşı da kullanılıp kullanılam­ayacağı) Bunun kontrolü tamamen bize aittir. Burada silahlı kuvvetleri­miz kontrolü tamamen elinde tutacaktır. Yazılım konusu, ortak üretimle ilgili süreçtir. Ortak üretimle ilgili süreçte bu adımlar atılacaktı­r. Hatta hatta belki biz bu sürecin arkasından S-500 olayını da yine Rusya ile yapmak durumu söz konusu. büyük ellerindek­i en l AB üyesi ülkelerin ki benim mil yaptırımla­r. Yeter bizi o silah ekonomik Onların not düşürmesi düş düşürmesin. 15.7’ye letim notumuzu enflasyonu­muz enf Şu anda bizim haneli rakama ilgilendir­miyor. tek kadar kadar hedefimiz yıl Bu yıl sonuna enflasyonu­muzu müş vaziyette. haneli rakama sonuna düşürmek. Tek oranlarınd­a yıl lasyonumuz­u düşürdüğüm­üz anda, faiz başaracağı­z. da sonuna kadar hedefimiz var. Bunu kadar belli bir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye