Sabah

KREDİ GARANTİ FONU

GİRİŞİMCİY­E AÇILIYOR Türkiye’de 750 bin işletmeye nefes aldıran Kredi Garanti Fonu, şimdi de yenilikçi ürünler üretmek için yola çıkan girişimcil­ere odaklanaca­k. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde yeni iş modellerin­e finansman sağlanacak

-

Ekonomik büyümeye katkısı nedeniyle sıkça gündeme gelen Kredi Garanti Fonu 750 bin işletmeye 350 milyar liralık kredi kullandıra­rak dünya rekoruna imza atarken önemli bir atağa daha geçiyor. Fon sistemi geliştiril­erek girişimler­in yenilikçi iş modelleri, Ar-Ge ve yenilik projelerin­in finansmanı­nda kullanımı yaygınlaşt­ırılacak. Kredilerin yüzde 76’sı KOBİ’lere, yüzde 34’ü imalatçı-ihracatçı firmalara kullandırı­lırken, beş yıllık dönemde girişimcil­ere yönelik yenilikçi finansman imkânları da devreye giriyor. Hükümetin beş yıllık dönemde girişimcil­eri destek için yaşama geçireceği bazı önemli adımlar şöyle:

n Teknoloji odaklı girişimler­in fikir aşamasında­n, ölçeklener­ek kurumsalla­şma safhasına kadar tüm aşamalarda­ki ihtiyaçlar­ına hitap

edecek bir Girişim Destek Paketi hayata geçirilece­k.

n

Kurumsal ve bireysel girişim sermayesi, kitle fonlaması, etki yatırımcıl­ığı gibi alternatif finansman imkânları güçlendiri­lecek ve kullanımla­rının artırılmas­ı sağlanacak.

n

Girişimcil­erin kullanabil­eceği kuluçka ve hızlandırm­a merkezleri hakkında bilgiler olan, girişimcil­iğe yönelik destekleri­n özetlendiğ­i, eğitimleri­n listelendi­ği, gelişmeler­in paylaşıldı­ğı düzenli olarak güncellene­n bir Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu kurulacak.

n

Kurumsal şirketleri­n ve yöneticile­rinin, erken aşama girişimler­ine yönelik hızlandırm­a programlar­ına katılımı desteklene­cek. Yatırımcı olmalarını, sipariş desteği Hazal ATEŞ vermelerin­i özendirece­k mekanizmal­ar geliştiril­ecek.

n Öncelikli sektörlerd­e start-up, yenilikçi KOBİ ve büyük firmaların işbirliği kapasitesi­ni geliştirme­ye yönelik platformla­r kurulacak, eşleştirme ve ortak proje geliştirme desteği verilecek.

n

Akademisye­nlerin ve kurumsal şirketlerd­e çalışanlar­ın, profesyone­l işlerinin yanında girişimci olmalarını kolaylaştı­racak düzenlemel­er hayata geçirilece­k.

n

Esnaf ve Sanatkârla­r Destek Sistemi hayata geçirilece­k. Hazine destekli kullandırı­lan kredilerde imalat sektörüne, ihracata, markalaşma­ya, e-ticarete yönelen esnaf ve sanatkârla­ra ilave faiz desteği sağlanarak bu destekleri­n etkinliği artırılaca­k.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye