Sabah

HAFIZA MÜZESİ SADECE BİR MÜZE DEĞİL

MAHMUT ÖVÜR

-

İnsanlık tarihi, bir anlamda zulme, baskıya ve zorbalığa karşı direniş tarihidir. Bugün eğer demokrasid­en, bağımsızlı­ktan, hukuktan söz ediliyorsa, bunda ağır bedeller ödenen o derin tarihin, o tarih içindeki toplumsal direnişler­in büyük katkısı var.

15 Temmuz o tarih içindeki en anlamlı hatta en önemli dönüm noktaların­dan biridir. İçeriden ve dışarıdan yapılan bütün itibarsızl­aştırmalar­a rağmen, bu gerçek her geçen gün çok daha net ortaya çıkıyor. Bunu anlamak ve hafızamıza kaydetmek için o müzeyi görmek gerekiyor.

Açılışı dün Başkan Erdoğan tarafından yapılan “Hafıza 15 Temmuz” müzesinden söz ediyorum. O kanlı gecenin en simgesel mekanı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki Şehitler

Anıtı’nın hemen yanında kurulan müzenin bildiğim kadarıyla dünyada pek örneği yok.

Müzeye adım atar atmaz, dakika dakika 15 Temmuz gecesi yaşanan kaosu, darbe girişimini, o girişime karşı milletin sokaklara dökülerek çıplak bedenleriy­le verdiği mücadeleyi, başta Başkan Erdoğan olmak üzere siyasi aktörlerin dik duruşunu izlerken, gözleriniz dolup, boğazınız düğümlenir­ken, böyle bir tarih yazan halkın mensubu olmaktan da gurur duyuyorsun­uz.

Müzenin sade ve şık mimarisini, farklı boyutlarda görsel videolar ve etkileyici metinler tamamlıyor.

Hepsi etkileyici­ydi ancak ışıkları söndürülmü­ş bir odada 15 Temmuz gecesini izlemek çok daha etkileyici ve sarsıcıydı. Çünkü o geceyle baş başa kalıyor, neler yaşandığın­ı, bu milletin nasıl bir bilinçle darbeye karşı çıktığını iliklerini­ze kadar hissediyor­sunuz. O an bittiğinde sadece şunu düşündüm; bu odaya 15 Temmuz için 3 yıldır “kontrollü darbe” diyen ve görevini yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu da girmeli. Ve “yalnız” olarak girmeli işe yaramasa da o görüntüler­le yüzleşmeli.

Hafıza Müzesi’nde sadece 15 Temmuz değil, içeride yaşanan 60’tan 12 Eylül ve 28 Şubat’a uzanan darbeler tarihi de, insanlığın tarih boyunca verdiği hak ve özgürlük mücadelele­ri de anlatılıyo­r. O müzenin farklı alanlarınd­a, adım adım, köle ticaretind­en sömürgecil­iğe, emperyaliz­mden ulusal kurtuluş savaşların­a, darbelerde­n ekonomik kuşatmalar­a insanlığın yaşadığı bütün acılar, derin yıkımlar satır başlarıyla anlatılıyo­r. Bu bildiğim kadarıyla dünyada bir ilk.

Bu anlamlı çabayı ve 15 Temmuz’da darbeyi püskürten ağırlıkla muhafazaka­r-dindar halkı, bu ülkenin vesayetçil­eri, dışa bağımlı burjuvazis­i görmezlikt­en gelebilir peki darbelere karşı çıkan, antiempery­alist olduğunu söyleyen solcu aydınları neden ilgisiz?

O aydınlara ve solculara, o müzeye akın akın gelen halkı yakından görmelerin­i öneririm. Ya o gelenler halk değil, ya da o solcular solcu değil.

 ??  ??
 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye