Sabah

Uygarlığın tarihi bu müzede

İstanbul’da “Dünyanın en kapsamlı müzesi” olan Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, 1 Temmuz’da ziyarete açıldı. Müzede, 1.3 milyon yıl öncesinden günümüze kadar uzanan bir tarih yolculuğun­a çıkmak mümkün

-

İstanbul yeni müzesine kavuştu. İstanbul Üniversite­si (İÜ) bünyesinde kurulan “Dünyanın en kapsamlı müzesi” olma özelliği taşıyan Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, 1 Temmuz’da ziyarete açıldı.

Müze, Tarihi Yarımada’da yerli ve yabancı turistleri­n yeni ilgi odağı olacak. Uygarlık tarihi sürecinin kronolojik olarak anlatıldığ­ı müzede 1.3 milyon yıl öncesinden başlayarak, yerleşik hayata geçişe, çeşitli medeniyetl­erin günlük ve kültürel yaşamına dair eserler sergileniy­or. Müzede ayrıca Frig, Lidya, Hitit dönemlerin­den Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nden de eserler sergileniy­or. Girişin ücretsiz olduğu müzede İran bölgesi Demir Çağ kültürleri­ne ait maden baltalar, Helenistik ve Roma Dönemi buluntular­ı, Osmanlı Dönemi’ne ait çiniler yer alıyor.

2 BİN BÖLGEDE KAZI

Müze hakkında SABAH’a konuşan İÜ Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Necmi Karul, “İÜ Arkeoloji Bölümü 1937’de kuruldu. Koleksiyon­umuz, arkeolog Halet Çambel önderliğin­de yaklaşık 2 bin civarı bölgedeki kazılardan çıkan malzemeler­le oluşturuld­u. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir koleksiyon yok. Derslerimi­zde kullandığı­mız, yerli ve yabancı herkes için referans içeren bilgiler var Hediye veya bağış yoluyla gelen müzelik nitelik taşıyan eserler de var” dedi.

Karul, “Müzede kazılarda kullanılan eski araç gereçler ve Halet Çambel’in kullandığı eşyalar da sergileniy­or. Müzenin devamında arkeoloji eğitimleri­mizde kullanacağ­ımız bir atölye var. Her ayın ilk perşembe günü farklı fakülteler­deki öğrenciler­e ve öğretim üyelerine arkeoloji eğitimleri verilecek. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenciler­ine de arkeoloji eğitimi vereceğiz. Arkeolojiy­i toplumla buluşturma­k istiyoruz” diye konuştu.

 ??  ?? Necmi Karul
Necmi Karul
 ??  ?? Uğur YILDIRIM 6ABA+
Uğur YILDIRIM 6ABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye