Sabah

Türkiye mülteci kozunu açarsa...

-

Gazetecili­ğe başladığım günden bu yana ilk defa 15 gün kesin tisiz izin yaptım. Tabii, süre uzun olunca gündemden kopmamak için elimden telefonu bırakamadı­m. Malum, her saniye gündemi değişen bir ülkede yaşıyo ruz. Tatil dönüşünde Bodrum’la ilgili bir kaç satır kelam etmek isterdim ama sıcak gündem pek müsa ade etmiyor. Artık onları bilahare yaza rım. Bugün AB’nin yaptırım kararına değineceği­m.

Dilek GÜNGÖR

Biliyorsun­uz; bir süredir Türkiye’nin kendi gemileriyl­e ve kendi insan gücüyle yaptığı sondaj, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ‘üst aklı’ gibi hareket eden AB ve ABD’yi rahatsız ediyor. Bölgeyle alakası olmayan aktörlerin Türkiye’nin meşru aramaların­dan duydukları rahat sızlığın sebebi, elbette, Güney Kıbrıs’ın haklarını korumak filan değil. Doğu Akdeniz pastasını kapmak...

Dün Türkiye’nin petrol ve gaz ara masından duydukları rahatsızlı­kla ilgili ağızlarınd­aki baklayı çıkardılar. Yaptırım kararları açıkladıla­r. Bizim elimiz armut toplamıyor ya... Hükümet jet hızıy la karşılık verdi. Dördüncü gemiyi de Akdeniz’e indirme kararı aldı.

Öncelikle şunun altını çizeyim... AB yaptırımla­rının Türkiye’yi ekonomik anlamda köşeye sıkıştırac­ağını sanan lar çok bekler. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tek kelimeyle özetledi. Bunlar tamamen ‘kıytırık’ şeyler...

SON NOKTA ★★★

Ne diyor AB?

“Mali yardımları keserim.” Zaten Brüksel yönetimi bir süredir fonların Türkiye’ye gelmesini engelliyor. 2018 ve 2019 yıllarında hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi bahanesiyl­e Türkiye’ye ayrılan fonlardan 175 ve 146 milyon euro kesinti yaptı.

Ne diyor AB?

“Havacılık Anlaşması müzakerele­ri ni askıya alırım.” Bu anlaşmaya göre, AB’nin 28 üyesi üçüncü ülkelerle hava alanlarını kullanacak. İyi de, Türkiye Güney Kıbrıs’ı tanımadığı için zaten Rumlar’ı anlaşma tarafı ola rak görmüyordu ki... Üstelik, müza kereleri gerekçe göstererek uçuş fre kans artışına izin de vermiyordu. Bizim için önemli olan Türk havayolu şirketle rinin mevcut hakları kullanmaya devam etmesi... Orada da sorun yok.

Ne diyor AB?

“Avrupa yatırım bankası Türkiye’ye verdiği kredileri gözden geçirsin.” Banka 2000’den bu yana Türkiye’ye 30 milyar euroya yakın kredi verdi. Bunların 385 milyon eurosunu geçen yıl kullandırd­ı. Banka ticaret yapıyor, finansman sağladığı altyapı proje lerini niye tehlikeye atsın?

★★★ ★★★

Velhasıl, AB’nin aldığı kararı çok da ciddiye almamak gerek. İstedikler­i yaptırımı getirsinle­r. Hani derler ya, “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın.” O hesap...

Hatta bana kalırsa bundan sonra AB ayağını denk alsın. Ya, Türkiye AB ile mülteci anlaşması nı askıya alırsa! Ya Türkiye AB’ye enerji geçişine izin vermezse!

dilek.JunJor#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye