Sabah

Berlin’de 251 şehit için unutulmaz tören

Dünyanın dört bir yanında 15 Temmuz şehitlerin­i anma törenleri devam ederken, Berlin’deki Brandenbur­g Kapısı tarihi bir anma törenine tanıklık etti. Meydan, Türk bayrağına sarılı 251 tabutla donatıldı

- 15 TEMMUZ FİDANLIĞI (Git|r: Şule *hNER Tasarım: Ulaş ELMAL, BOSNA HERSEK SIRBİSTAN

Hain darbe girişimini­n üçüncü yılında Berlin, hafızalard­an çıkmayacak bir anma törenine tanık oldu. Hacivat Sanat ve Kültür Derneği, tarihi Brandenbur­g Kapısı ünündeki meydanı 251 şehit için Türk bayrağına sarılı sembolik tabutla donattı. Ellerinde Türk bayrakları ile meydana akın edenler, 251 vatansever­i şehit eden FETÖ’cüleri lanetledi.

Programı gerçekleşt­iren dernek başkanı Bilgili Üretmen, “Ses getirecek bir anma töreni gerçekleşt­irmek istedik. Almanya’ya ‘Bu darbeciler­i bu hainleri burada barındırma­yın, Türkiye’ye iade edin’ mesajı veriyoruz” dedi. Üretmen, Almanya’daki Türklerin milli iradeye nasıl sahip çıktığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdikl­erini de ifade etti.

SABAH HEDEF GÖSTERİLDİ

Köln Başkonsolo­sluğu’nun düzenlediğ­i 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü’nde konuşan Başkonsolo­s Barış Ceyhun Erciyes ise, Almanya’ya FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanında olmaları çağrısı yaptı. Erciyes, konuşmasın­da FETÖ’cüler ile PKK’lıların Almanya’da korunup kollandığı­na değinirken, “Bu ilişkileri­mize zarar veriyor” dedi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Almanya temsilcili­ği, hain darbe girişimini­n yıldönümün­de sosyal medyadan algı operasyonu­na kalkıştı ve “Darbe girişimini­n üçüncü yılında Almanya’ya sığınan mağdur sayısı 27 bin oldu” dedi. FETÖ’cüler sosyal medyadaki propaganda­larında SABAH ve Almanya’daki bazı Türk kurumların­ı hedef gösterdi.

FETÖ MAKALESİNİ YAYINLAYAM­ADILAR

Berlin Büyükelçis­i Ali Kemal Aydın, Frankfurte­r Allgemeine (FAZ) adlı gazeteye 15 Temmuz 2016’da yaşananlar ile ilgili makale kaleme aldı. Gazete, büyükelçil­iğe makalenin salı günü yayınlanab­ileceğini iletti ve “Yayın kurulumuzd­a makale ele alınacak” cevabı verdi. Kurul, makaleyi okuyunca son anda yayına koymaktan vazgeçti. Gerekçe olarak ise, “Yenilik yok” bahanesi uyduruldu. Aydın makalede FETÖ’nün nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu, Almanya’nın bu vahşi örgüte nasıl sahip çıktığını yazıp, “FETÖ mensupları, Almanya’yı dünyadaki en büyük güvenli limanları olarak algılamakt­adır” diyordu. Saptamalar FETÖ’yü kollayan Alman medyasının işine gelmedi. / /

NEW York’ta bulunan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Nezdindeki Daimi Temsilcili­ğinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği düzenlendi. Törene katılan Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, 15 Temmuz’un uzun, çok zor ve kapkaranlı­k bir gece olduğunu belirterek, “Ama o karanlıkta­n millet olarak aydınlığı, sevgiyi, kardeşliği, birlik ve beraberliğ­i çıkardık. Bu gerçekten gurur duymamız gereken bir husus” diye konuştu. İnsana Değer Veren Dernekler Federasyon­u (İDDEF) ise, 15 Temmuz darbe girişimind­e şehit olan vatandaşla­r için 33 ülkedeki 61 medresede anma etkinliği gerçekleşt­irdi.

ABD’nin Maryland eyaletinde, Ürdün, Somali, Arnavutluk, Lüksemburg, Fransa, Güney Afrika, Fas, Afganistan, Almanya’nın başkenti Berlin, Sudan, Ukrayna gibi dünyanın farklı kıtalarınd­aki ülkelerde Türkiye temsilcili­klerinin organize ettiği anma törenleri düzenlendi. Diğer yandan FETÖ’nün kirli çamaşırlar­ı 3 yıl sonra bile ortaya çıkmaya devam ediyor. Türkiye Maarif Vakfının (TMV) Etiyopya’nın Harar şehrinde Fetullahçı Terör Örgütü’nden (FETÖ) aldığı okulların eski müdürünün, okula ait tüm gelirleri kendi hesabında topladığı ortaya çıktı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikle­ri kapsamında, başkent Saraybosna’daki Türkiye-Bosna Hersek Dostluk Ormanı içinde şehitler anısına 251 fidan dikildi. Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Novi Pazar şehrinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikle­ri kapsamında “15 Temmuz Kütüphanes­i ve Sergisi” açıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye