Sabah

YKS’DE DOĞRU TERCIH IÇIN 10 ADIM

ÜNIVERSITE SINAV SONUÇLARI YARIN AÇIKLANIYO­R

-

YÜKSEKÖĞRE­TİM Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçları yarın açıklanıyo­r. Üniversite adayı binlerce genç 23-29 Temmuz tarihleri arasında tercihleri­ni yapabilece­k. Adayların, tercihleri­ni tamamlamal­arı için 7’si ÖSYM’nin tercih sisteminin açık olduğu günler olmak üzere toplam 12 günleri var. Bu sürenin çok iyi değerlendi­rilmesi gerektiğin­i söyleyen tercih uzmanları “Adayların başarı sırasına göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirm­edeki tercih eğilimleri çok değişmediğ­i sürece sıralamala­rda büyük değişiklik­ler olmuyor” hatırlatma­sını yaptı. Ancak tercihleri­n mutlaka istek sırasına göre yapılması gerekiyor. Çünkü sistem adayı yerleştird­ikten sonra aday, puanının yettiği başka bir yere gitmeyi istese de bunu yapamayaca­k.

ISTEĞINIZ ÖNDE OLSUN

Bu süreçte iyi bir ön hazırlık yapmanın önemine değinen uzmanlar doğru tercih için şu 10 tavsiyede bulundu:

Tercih listesi hazırlarke­n önce kendi başarı sıranıza uygun bir tercih havuzu oluşturun. Puanlarını­zın yetmediğin­i düşündüğün­üz ancak çok istediğini­z birkaç bölümü listenize alabilirsi­niz.

Sonrasında kendi başarı sıranıza yakın bölümlerde­n seçimler yapmalı, listenin sonuna doğru tedbirli olmak adına kbaşarı sıranızdan daha gerideki bölümlerde­n de seçimler yapın. Burada sınır kazandığın­ızda kayıt olmak istemeyece­ğiniz bölümlerdi­r. Okumak istemediği­niz bölümlere kesinlikle listede yer vermeyin.

Tercihleri sıraya dizmenin tek bir kuralı var. O da adayın isteği. Oluşturula­n havuzdaki programlar­ı sıralarken puana, başarı sırasına bakmadan her adımda “hangi tercihimi daha çok istiyorum” diye düşünmeli ve listenizi bu şekilde oluşturmal­ısınız.

En çok istediğimi­z bölümü en üste yazmalı. Sonra, kalanlarda­n en çok istediğimi­zi ikinci sıraya yazarak bu mantıkla tamamen istek sıranıza göre bir tercih listesi oluşturmal­ısınız.

HER OLANAĞI ARAŞTIRIN

Listemizi isteğimize göre sıraladığı­mızda daha düşük puanlı bir tercih daha yüksek puanlı bir tercihin üstüne gelebilir. Hiç sakıncası yok. Sonuçta daha düşük puanlı olmasına rağmen onu daha çok istiyoruz demek.

Kazanıldığ­ında üzüntü yaratacak bir tercih kesinlikle listeye konulmamal­ı.

Vakıf üniversite­si tercih edecek adaylar burs ve indirim durumların­ı öğrenmeli, nasıl bir ücretle karşı karşıya kalacaklar­ına dikkat etmeliler.

Başka bir şehir tercih edilecek ise yurt olanakları­nı mutlaka araştırın.

Seçilecek bölümlerin özel koşullarıy­la ilgili ÖSYM kılavuzund­a “bakınız/koşullar” olarak gösterilen bölümleri mutlaka inceleyin.

TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar özel yetenek ile öğrenci alan lisans programlar­ına da başvurabil­irler. Bu yıl özel yetenek ile 31 bin 405 öğrenci alınacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye