Sabah

Siyasette rahatlama

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

ÖZELLİKLE İstanbul seçimi sonrasında Tür kiye’deki siyasetin ruh haleti değişti. AK Par ti’ye takıntılı Beyaz Türkler rahatladı.

Siyasetçil­er için en gerekli nitelikler­den bir tanesi de §*|]OHPFLOLN¨tir.

Gözlem yeteneği olan bir siyasetçi çok yanlış yapmaz. Zamanı doğru değerlendi­rir. Zamansız çıkışlarla gerçek gündemin dışına düşmez.

Farkında değiller

Ne yazık ki şu andaki ana muhalefet partisinin yönetim kadroların­da sözünü ettiğim gözlemcili­k yeteneğini­n adeta zerresi bile yoktur. Oysa özellikle İstanbul Belediye Başkanı seçimi sonrasında Türkiye’deki siyasetin ruh haleti değişmişti­r. Varlık sebeplerin­i Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a ve AK Parti’ye takıntılı olmak gibi gören Beyaz Türkler rahatlamış­lardır.

Seçim kazanılabi­lir

İstanbul Belediye Başkanı seçiminden sonra anlaşılmış­tır ki, Erdoğan’ın diktatör olduğu şeklindeki iddialar sadece balondur. Bir parti veya bir kişi bilinçli ve akıllıca bir kampanya yaparsa, AK Parti’ye karşı seçim kazanabili­r. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun seçim kampanyası da böyle olmuş ve öfke ile tepki üzerine kurulu değil uyum ve hoşgörü üzerine kurulmuştu­r.

Hatalı tutum

Ne var ki CHP’nin yönetim kadroları başta Genel Başkan Kılıçdaroğ­lu olmak üzere, bu gerçeklerd­en haberdar değilmiş gibi davranıyor­lar. Örneğin 15 Temmuz darbe girişimini­n yıldönümün­de bütün toplum yaşanılanl­arı yeniden yüreğinde hissederke­n, CHP sözcüsü TBMM’deki konuşmasın­da FETÖ ile Cumhurbaşk­anını ilişkilend­irmeye çalışmıştı­r. Sonuçta ona AK Parti’den gerekli cevaplar verilmiş ve ortalık yine gerilmişti­r.

S-400’ler sorunu

Şu anda Türk siyasetini­n öncelikli gündem maddesi S-400’ler sonrasında Amerika ile ilişkilerd­e ne gibi gelişmeler olacağı üzerinde gelişiyor. İlk işaretler bu krizin ılımlı biçimde atlatılaca­ğı yönündedir. Ama yine de ihtiyatlı olmakta yarar vardır. Ana muhalefet partisi olan CHP’den de bu noktada ulusal çıkarlar doğrultusu­nda Türkiye’nin yanında yer alması bekleniyor. Ama CHP’de bu konu sanki sadece AK Parti’nin meselesiym­iş gibi ele alınıyor.

Hesap sorulur

Yazının başında da söylediğim gibi Türk siyasetind­eki rahatlama ortamını gözlemleye­meyen CHP’de, sonunda mutlaka değişim rüzgarları esmeye başlar. Bu açıdan arkasında bir seçim zaferi bulunan Ekrem İmamoğlu sonunda mutlaka Kılıçdaroğ­lu’nu zorlayacak­tır. Bu bakımdan Kemal Kılıçdaroğ­lu ve ekibi, siyasetin güncel gerçekleri­ne mutlaka uyum göstermeli­dirler. Özellikle FETÖ konusunda önce aynaya bakıp ondan sonra konuşmayı denemelidi­rler.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye