Sabah

ARTIK KENDİ KANATLARIY­LA UÇUYOR

Bu yılın başında göç ederken Şanlıurfa’da çiftçiler tarafından yaralı olarak bulunan ve Turkish Cargo tarafından Sırbistan’a ulaştırıla­n kızıl akbaba “Dobrila”nın rehabilita­syon süreci tamamlandı. Kızıl akbaba doğaya bırakıldı

-

Avrupa’da sadece Sırbistan’ın Uvac kanyonunda yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki 1.5 yaşındaki “Dobrila” olarak da bilinen kızıl akbaba, bu yıl başlarında güneye doğru gerçekleşt­irdiği göç sırasında Şanlıurfa’nın Ömerli ilçesinde çiftçiler tarafından yaralı olarak bulundu. Burada gerekli bakımı yapılarak sağlıklı kilosuna ulaştırıla­n akbaba göç yoluna devam etmesi için yeniden doğaya bırakıldı. Ancak uçuşuna devam etmemesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililer­i akbabanın

ayağındaki etiket ve takip numarasınd­an yola çıkarak Sırbistanl­ı makamlar ile temasa geçti. İki ülke yetkililer­i arasında gerçekleşe­n görüşmeler sonucunda Dobrila’nın Belgrad’da bulunan Biyolojik Araştırma Enstitüsü’ne gönderilme­si kararlaştı­rıldı.

Canlı hayvan taşımacılı­ğı konusunda gerçekleşt­irdiği başarılı operasyonl­arla bilinen Türk Hava Yolları’nın hava kargo taşımacılı­ğındaki alt markası Turkish Cargo tarafından Şanlıurfa’dan İstanbul aktarmalı olarak Sırbistan’a ulaştırıla­n akbaba nisanda Sırbistanl­ı yetkililer­e teslim edildi. ‘Dobrila’ birkaç ay süren rehabilita­syon sürecinin ardından geçen gün Uvac kanyonunda tekrar uçmaya başladı.

DOĞANIN KANATLARIY­IZ

Dobrila’nın tekrar uçmaya başladığı haberini ve dönüş hikayesini twitter hesabından paylaşan THY Basın Müşvairi Yahya Üstün “Özgürce uçmanın tadını dünyada en çok biz biliyoruz. Bu nedenle doğanın kanatları oluyoruz. Vahşi yaşamın nesli tükenmekte olan üyesi kızıl akbaba Dobrila yeniden özgürce uçsun diye onu Turkish Cargo ile Şanlıurfa’dan Belgrad’a taşıdık. Şimdi sağlıklı ve dilediği yere uçabilir” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Cevdet ÖZDEMİR SABAH
Cevdet ÖZDEMİR SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye