Sabah

Sistem analizi yapılırken...

-

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin bir yıllık bilançosun­u çıkarma çalışmalar­ı tüm hızıyla sürüyor. Devlet Denetleme Kurulu’nun başlattığı hazırlıkla­r, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı )uat 2ktay tarafından, geniş bir çerçevede koordine ediliyor. İşte bu noktada, bazı hususlara özel özen gösterilme­si büyük önem taşıyor...

Sistemin kuvvetli ve zayıf yönleri tespit edilir, iyileştirm­e önerileri geliştiril­irken, yeni bir sistem tartışması­na kapı aralayacak masum görünümlü formüllere karşı uyanık olma sorumluluğ­u bulunuyor.

Bürokrasiy­i azaltma, hızlı ve etkin çalışma hedefiyle kurulan bu sistemde, teknokrat müellifler­e ve onların “Dokundurtm­ayız” takıntılar­ına prim vermeden, Türkiye’nin geleceğini­n öncelenmes­i toplumun genel beklentisi­ni yansıtıyor.

Kamu kurumların­dan istenen katkıların, resmi yazıya döküldüğün­de oldukça dar kapsamda kalabilece­ği de düşünülere­k, kurum ve isim bazında birebir görüşmeler­le mesafe alınması gereği ön plana çıkıyor.

Kamu Yönetimi Temel Kanunu başta olmak üzere Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni destekleye­cek reformlara ağırlık verilmesi, işleri Ankara’ya yığan zihniyeti kırabilece­k fırsatlar sunuyor.

Üstyapı Külliye etrafında şekillenir­ken altyapıda, “Bakalım ne yapacaklar?” tarzı bürokratik bir duyarsızlı­ğın başladığın­ı bilmek gerekiyor. Bu nedenle kurumlarda, yeni sistemi sahiplenec­ek farklı dünya görüşlerin­den yetkin isimleri yüreklendi­rme basiretini göstermek etkili çözümleri bünyesinde barındırıy­or.

Cumhurbaşk­anı’nın, devlet mekanizmas­ı içinde son noktada her türlü sorunu çözebilece­k konumda tutulmasın­ın sistemik risklere karşı sigorta görevi gördüğü kabul edilirken Reis-i Cumhur’un imza yükünün azaltılmas­ı gerekliliğ­i de eş anlı olarak vurgulanıy­or.

Ofis ve politika kurulların­ca gerçekleşt­irilen faaliyetle­rin raporlanma­sı, gerekli görülen ölçüde kamuoyu ile paylaşılma­sı, kurumsal hafızaya yazılacak bilgiler için sekreterya­sının kurulması hararetle bekleniyor.

Cumhurbaşk­anlığı makamının değerini ve ağırlığını muhafaza eden, yürütme-yasama-yargı ilişkileri­nde dengeyi esas alan, demokratik kültürün kökleşmesi­ne hizmet eden, geleneksel­leşecek örnek davranış kodları üretilmesi talebi sıkça dile getiriliyo­r.

okan.muderrisog­lu#sabah.com.tr SMS OM yaz 4122’ye g|nder. (1.60 TL) MH 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye