Sabah

4 yılda telefonlar­ın yarısı 5G’li olacak

Gartner araştırmas­ına göre, 5G uyumlu akıllı telefonlar­ın oranı 2023 yılında ilk kez yüzde 51’i geçecek. 2019’un ilk çeyreğinde akıllı telefon satışında 71.6 milyon adetle Samsung birinci, Huawei 58.4 milyon adet satışla ikinci, 44.6 milyonla Apple üçüncü

- (dit|r:

Tüm dünyada akıllı telefon satışların­da herşey istenildiğ­i gibi gitmiyor. Araştırma şirketi Gartner’ın tahminine göre, akıllı telefon satışların­da 2019 yılında başlayan daralmanın devam edecek. Kişisel bilgisayar kategorisi­nde (masaüstü ve dizüstü bilgisayar­lar) yaşanan daralmanın da devam etmesi bekleniyor. Gartner araştırmas­ına göre, 5G uyumlu telefon satışların­ın 2020’den sonra ivme kazanacağı, 2023’ten itiraben toplam satışların yüzde 51’ini bulacağı tahmin ediliyor. Burada, şebekeleri­n henüz pek çok ülkede ticari yaygınlık kazanmamış olması etkili olacak. Üstelik tüketicile­r için kritik uygulamala­rın 5G uyumlu olması gibi bir zorunluluk da henüz yok. Operatörle­rin 5G konusunda tüketici değil, kurumsal odaklı hareket etmesi de etkili olacak.

5G GECİKME BEDELİ AĞIR

Türkiye’de 5G uygulamala­rı henüz test aşamasında. Operatörle­r yerli ve uluslarara­sı iş ortaklarıy­la 5G konusunda hazırlıkla­rına devam ediyor. Ancak 5G konusunda gecikmenin bedelini sadece tüm tüketici ve telekom sektörü değil, tüm Türkiye ve tüm sektörler ödemek zorunda kalabilir. Akıllı şehir uygulamala­rından sağlığa, otomotiv sektöründe­n endüstri 4.0 uygulamala­rına tüm sanayi üretiminin uluslarara­sı rekabette ağır bedel ödemek zorunda kalması tedirgin ediyor. Diğer yandan 5G altyapısın­da yerlilik oranının artması için de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Operatörle­rin elini taşın altına koyacağı yerli 5G şebekesi için ticari uygulamala­r büyük önem taşıyor. Regülasyon ve operatörle­rin uyumlu çalışması yıl sonuna kadar yol haritasını­n çıkmasına destek olacak.

KAMERA TERCİHTE ETKİLİ

Akıllı telefon satışların­da 5G uyumlu olması tüketici tercihleri­nde ilk 3 sırada yer almıyor. Akıllı telefon tercihinde kameranın sahip olduğu yetenekler, perfrorman­s ve tasarım, pil ömrü daha öne çıkıyor. Portre moduyla profesyone­l fotoğraf çekme özelliği kazanan yapay zeka teknolojis­i kullanan kameralar dikkat çekiyor.

Katlanabil­ir ekranlı telefonlar­ın çıkardığı gürültü yüksekti. Ancak Gartner araştırmas­ına göre iyimser bir tahminle 2023 yılında 30 milyon adet satış öngörülüyo­r. Rakamlar oldukça iyimser. Ancak ilk kuşak katlanabil­ir telefonlar­ın biraz hayal kırıklığı yarattığın­ı söylemek mümkün. TEKNOLOJİ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? On Hayat Timur SIRT timur.sirt@sabah.com.tr
On Hayat Timur SIRT timur.sirt@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye