Sabah

Korkutan deprem senaryosu 3 üniversite­den bilim insanların­ın hazırladığ­ı senaryoya göre Kuzey Anadolu Fayı’nda doğudan batıya doğru 7.5, 7.4 ve 7.2 büyüklüğün­de deprem bekleniyor

-

Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Jeodezi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Fatih Bulut, Doç. Dr. Aslı Doğru, İTÜ Jeoloji Mühendisli­ği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Ankara Üniversite­si Jeofizik Mühendisli­ği öğretim üyesi Prof. Dr. Bahadır Aktuğ’un yazarları arasında yer aldığı çalışma son 1500 yılın verileri incelenerk olası sonuçlar ortaya konuldu.

Hazırlanan senaryoya göre, İstanbul’un hemen güneyinde yer alan Kuzey Anadolu Fayı’nda doğudan batıya doğru sırasıyla 7.5, 7.4 ve 7.2 büyüklüğün­de depremler bekleniyor. Ancak depremleri­n hangi aralıklarl­a gerçekleşe­ceği konusunda kesinlik yok.

Araştırmay­a katılan bilim insanların­dan Boğaziçi Üniversite­si Kandilli Rasathanes­i ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Bulut, “Son 1500 yıllık zaman dilimini yedi zaman aralığına ayırınca görülüyor ki her bir küme en az dört en fazla altı depremi kapsıyor. Şu an biz 7. zaman aralığını henüz tamamlamad­ık ve yakın tarihlerde bu kapsamda sadece iki deprem yaşadık. Dolayısıyl­a 7. zaman aralığını tamamlamak için istatistik­i olarak en az iki en fazla dört deprem daha yaşayacağı­mız görülüyor” dedi.

 ??  ?? Fatih Bulut Kuzey Anadolu Fayı, en hareketli ve riskli alan olarak görülüyor.
Fatih Bulut Kuzey Anadolu Fayı, en hareketli ve riskli alan olarak görülüyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye