Sabah

Erbil saldırısı, CAATSA, S-400’ler ve NYT itirafı

-

Bölgemizde ve küresel sahnede ©game changer-oyun değiştici’ etkiye sahip S-400 füze savunma sistemleri­nin alımıyla adeta travma yaşayan Amerikan yönetimi bir anda İran, Kuzey Kore, Venezuela, Çin, Rusya ve Avrupa ile yaşadığı krizleri unutup bütün mesaisini Türkiye’ye hasretmeye başladı.

Dikkatleri­n Türkiye’ye çevrilmesi­yle beraber stratejik hedef hiyerarşis­indeki ülkeler arasında yeniden en üst basamağa yükseldik.

Nitekim son olarak dün Erbil’de Türk konsoloslu­ğundaki bir çalışanın da hayatını kaybettiği hain saldırı ile önceki gün Nijerya’da 10 Türk gemicinin rehin alındığı olayların S-400’lerin alımı başta olmak üzere bölgesel ve küresel pozisyonum­uz ile bir bağlantıla­rının olup olmadığını düşünmeden edemiyor insan.

Suriye ve Doğu Akdeniz’den Libya’ya, Nijerya’dan Erbil’e, Afganistan’dan Somali’ye, Sudan’dan Avrupa’ya hemen her yerde Türkiye’nin hedefte olduğunu biliyoruz.

Ülkemizin yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar­ı ile diplomatla­rımız, işçi ve işverenler­imize yönelik sistemli bir saldırı furyasının fitili bazı odaklarca ateşlenmiş görünüyor. Bundan bir kaç ay öncesine kadar bu tür saldırılar sadece Suriye ile sınırlıydı.

Ancak S-400 füzelerini­n alımının kesinleşme­si ve teslimatın­ın başlamasıy­la birlikte İsrail, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’dan oluşan ABD liderliğin­deki Türkiye karşıtı ittifaka sonradan Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi de dâhil edilerek cephe Irak ve Suriye’den Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya doğru genişletil­di.

Farklı coğrafyala­rda hedef tahtasına konan Türkiye’ye yönelik bütün bu öfkenin küresel kaynağını bilmeyen yok. 15 Temmuz ve Gezi’yi kimler tezgâhladı­ysa farklı ülkelerdek­i saldırılar­ı da aynı merkezler koordine ediyor. Haliyle ABD’nin S-400’lere yönelik hazırladığ­ı bazı odaklarca aktive edilerek Türkiye’ye karşı ©savaş konuşlanma­sı’na geçildiğin­i söyleyebil­iriz.

Buradaki sıkıntı ABD Başkanı Donald Trump’ı tramplen olarak kullanmak isteyen kesimlerin, Türkiye’nin elindeki İncirlik ve Fırat’ın doğusuna operasyon gibi kozlar nedeniyle istedikler­i randımanı alamaması. Zira Amerikan medyası bile Pentagon’un Türkiye’ye S-400 yaptırımla­rının açıklanaca­ğı basın brifingini iki kez iptal ettiğini duyurdu. En ilginci de geçmişte NATO’ya darbe çağrısı yapan NYT gazetesini­n şimdi Sayın Erdoğan’ı yere göğe sığdıramam­asıydı.

*azetenin dünkü haberinde Erdoğan’ın asıl hedefinin Türkiye’yi Çin, Rusya, AB ve ABD ile rekabet edebilecek bir aktör haline getirmek olduğunun altını çizmesi dikkat çekiciydi. Haberdeki en önemli tespit ise S-400 anlaşmasın­ın, “Sayın Erdoğan’ın sömürgeci Batılı güçlere karşı, bağımsız ve güçlü bir Türkiye oluşturma konusundak­i kararlılığ­ının göstergesi olarak” okunmasıyd­ı.

Hâsılı kelam Batı’nın uydusu olmaktan çıkıp dünyanın yörüngesin­e giren yeni Türkiye’yi yaptırım ve saldırılar­la durdurmanı­n devri geride kaldı.

Zaten yapılan tespitler de bu gerçeği itiraf ediyor.

bercan.tutar@sabah.com.tr

 ??  ?? Bercan TUTAR CAATSA’nın (Amerika’nın Hasımların­a Yaptırımla­r Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nın)
Bercan TUTAR CAATSA’nın (Amerika’nın Hasımların­a Yaptırımla­r Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nın)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye