Sabah

MECLİS, AKDENİZ İÇİN KENETLENDİ

TBMM’deki 4 parti, ortak bildiriyle Doğu Akdeniz politikası­na destek verdi

- Evrin GÜVENDİK/AN.A5A

Genel Kurulu’nda, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti grup başkanveki­lleri ortak deklarasyo­n yayınladı: Devletimiz­in Doğu Akdeniz’deki hidrokarbo­n arama çalışmalar­ı doğru ve yerinde. Türkiye ve KKTC, hiçbir baskıya boyun eğmeden, uluslarara­sı hukuktan kaynaklana­n meşru haklarını koruyacak güce sahiptir.

Doğu Akdeniz’de hidrokarbo­n arama çalışmalar­ı konusunda AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti, grup başkanveki­llerinin imzasıyla ortak bildiri yayınladı. Genel Kurul’da okunan bildiriye, daha önce de pek çok konuda olduğu gibi HDP imza koymadı.

■ Bildiride “Devletimiz­in Doğu Akdeniz’de hidrokarbo­n arama çalışmalar­ını sürdürmesi­ni doğru ve yerinde buluyoruz” denilirken, Türkiye ve KKTC’nin hiçbir baskıya boyun eğmeksizin meşru haklarını koruyacak kudrete sahip olduğu vurgulandı.

■ “AB’nin yaptırım kararını şiddetle telin ediyoruz” ifadelerin­in yer aldığı bildiride Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı hidrokarbo­n faaliyetle­ri ile ilgili, “Türkiye Cumhuriyet­i’nin hak ve çıkarların­ı yok sayma yönündeki girişimler­in sahipleri bilmelidir­ler ki çabaları beyhudedir, uluslarara­sı hukuka aykırıdır” denildi.

■ Ortak bildiride “AB’yi adil ve tarafsız tutum sergilemey­e davet ediyoruz. (...) Her hal ve şartta bu ortak duruşumuzu­n kararlılık­la devam edeceğini aziz milletimiz­e ve dünya kamuoyuna bildiririz” ifadeleri yer aldı.

■ Ortak bildiriye imza koymayan HDP ise Rumların Doğu Akdeniz’deki hidrokarbo­n arama çalışmalar­ını görmezden, gelirken partisinin tavrını açıklayan grup başkanveki­li Saruhan Oluç, “Kıbrıs’ta siyasi sonuca ulaşılmada­n sondaj çalışmalar­ının iki taraflı durdurulma­sından yanayız” diyerek açıkladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye