Sabah

F-35 krizi üzerine...

-

RUSYA’DAN S-400’leri aldığımız için ABD’nin F-35’lerin bize satışını askıya alması, bir süper devletin aklına yakışmayan saçma bir karardır.

Rusya’dan S-400’leri aldığımız için Amerika’nın F-35’lerin bize satışını askıya alması, bir süper devletin aklına yakışmayan saçma bir karardır.

Benzer bir durum

Bununla tam aynı olmasa da Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde benzer bir durum İngiltere ile Osmanlı Devleti arasında yaşanmıştı. İngiltere’ye sipariş edilen ve paraları Donanma Cemiyeti’ne yapılan bağışlarla toplanıp ödenen Reşadiye ve Sultan Osman savaş gemileri, Rauf Bey (Orbay) bunları teslim almaya gittiğinde teslim edilmemişt­i. Çünkü 1’inci Dünya Savaşı sürecine girilmişti ve Osmanlı İngiltere’nin yanında değildi.

Dünya savaşı yok ki

Bugün ise ne Amerika’nın bir dünya savaşı başlatmaya niyeti var ne de Türkiye Cumhuriyet­i Amerika’nın karşısında­ki bir bloka yatkın duruyor. Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’lerin birer savunma silahı oldukların­ı ise Mısır’daki sağır sultan bile artık duymuş olmalıdır.

Trump ne demişti?

Bir başka garip durum da ABD Başkanı Trump’ın bu konuda söyledikle­riyle hiç uyuşmayan tutumu, Amerika’nın benimsemiş olmasıdır. Çünkü Trump, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la Japonya’da görüştükte­n sonra bizim S-400’leri almamızın eski Başkan Obama’nın kusuru olduğunu söylemişti. Trump “7UNL\Hª\H DQFDN WDQH ) YHULOHFHN” de demişti.

Anlatacağı­z

Bu durumda yapılacak şey bellidir. Amerika’ya sonuna kadar F-35’lerin bize verilmemes­inin uluslarara­sı ticaretin kuralların­a ve müttefikli­ğin gereklerin­e aykırı olduğunu anlatacağı­z. Anlarlarsa ne ala. Anlamazlar­sa da onların bileceği bir iş olur bu... Türkiye’nin savaş uçağı ihtiyacını da Rusya’dan temin etmesi ya da kendi savaş uçağını kendisinin yapması gibi benzeri durumlar daha sonra ele alınabilir.

Acıklı durum

Bu noktada asıl üzülmemiz gereken durum, stratejik ortağımız ve ittifakımı­zın patronu Amerika Birleşik Devletleri’nin içinde bulunduğu acıklı durumdur. Bu ülkenin Başkanı ve ülkenin derin devletinin kurumları birbirleri ile adeta kavgalıdır­lar. Ayrıca Başkan Trump için evrensel ahlakın kuralları yok gibidir. Gereksiz gösteriler­le uluslarara­sı ortam gerilmekte, uluslarara­sı ticaret engellenme­ktedir. Amerikan başkanları­nın daha önce imzaladığı antlaşmala­r yok sayılmakta­dır.

Bekleyeceğ­iz

F-35’lere ilişkin olarak Amerika’nın aldığı karar, Türk-Amerikan ilişkileri­ni doğal olarak gerecektir. Ancak bu durum, Türk-Amerikan ilişkileri­nin kopması ve Türkiye’nin NATO’yu terk etmesi anlamına gelmiyor. Kısacası bekleyip daha neler olacağını göreceğiz. mEaUlas#saEaK.FRm.tU IaFeERRk.FRm meKmetEaUl­as.saEaK

 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? MeKmet BARLAS BAŞYAZI
MeKmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye