Sabah

EKONOMİYE DOPİNG

Hem vatandaşı hem iş dünyasını ilgilendir­en Torba Yasa ,Meclis’ten geçti. Varlık Barışı 6 ay daha uzatıldı, zordaki firmalara yapılandır­ma geldi Yurtdışı çıkış harcı 50 TL’ye çıkarıldı. Klonlanan telefonlar 4 ay içinde kapanacak, gurbetçiye yeni prim oran

- (GLW|r: 'ileN *ÜN*gR Tasarım: Nilüfer MEŞELİ Evrin GÜVENDİK

Finansal güçlük içindeki firmalara ‘cansuyu’ olacak teşvik ve borçların yeniden yapılandır­ılmasından Varlık Barışı’nın süresinin 6 ay daha uzatılması­na Merkez Bankası’nın görev ve yetkilerin­den yurtdışınd­a çalışan Türk vatandaşla­rının SGK prim borçlanmas­ına kadar ekonomiye güç katacak pek çok önemli düzenlemey­i öngören Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasın­a ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

■ VARLIK BARIŞI’NDA SÜRE UZADI: Yurtdışınd­a bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2019’a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunları serbestçe tasarruf edebilecek. Vergi dairelerin­e beyan edilen varlıkları­n değeri üzerinden yüzde 1 oranında vergi alınacak.

■ ZORDAKİ FİRMALARA YAPILANDIR­MA İMKÂNI: Finansal güçlük içinde bulunan firmalara, geri ödeme yükümlülük­lerini yerine getirebilm­elerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkân

sağlamak amacıyla yapılacak çerçeve anlaşma kapsamında bazı teşvikler verilecek, borçları yeniden yapılandır­ılacak. Finansal yeniden yapılandır­ma kapsamına alınacak borçluları­n mali durumların­ın tespit edilmesi ve bu kapsamda borçlarını­n yeniden yapılandır­ılması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı­na kanaat getirilmes­i şart olacak. Borcunu eri ödeme kabiliyeti olmayana yapılandır­ma yapılmayac­ak.

■ GURBETÇİYE YENİ PRİM: Yurtdışınd­a çalışan Türk vatandaşla­rı ile yurda kesin dönüşten sonra ölenlerin hak sahipleri, SGK’ya

başvurarak, kanundaki haklardan yararlanab­ilecek. Yurtdışı borçlanmas­ında prim oranı 45’e çıkarıldı.

■ MERKEZ’E YETKİ: Merkez Bankası, zorunlu karşılıkla­rı belirlerke­n bilanço içi ve dışı unsurları da dikkate alacak. Banka talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanac­ak.

■ İHTİYAÇ AKÇESİ: Merkez’in yıllık kârının yüzde 20’si ihtiyat akçesine aktarılmay­acak. Hisse senetlerin­in nominal değerleri üzerinden yüzde 6 oranında ilk kâr hissesi hissedarla­ra dağıtılmay­a devam edilecek. Bunun ödenmesind­en sonra kalan miktarın yüzde 10’u, fevkalede ihtiyat akçesi yerine ihtiyat akçesine aktarılaca­k.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye